Το ξέσπασμα της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν αρκετές συναλλαγές στην τραπεζική αγορά, με πιο χαρακτηριστικές την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Κύπρου. Και μπορεί ο όμιλος Εθνικής να κλέβει τα φώτα, ιδιαίτερα με το «σίριαλ» της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά η Πειραιώς έχει κρυφές… χάρες.
Η πανδημία καθυστέρησε μια σειρά από μικρού μεγέθους συναλλαγές. Κάποιες εξ αυτών αφορούν δάνεια με μεγάλη ιστορία και ακόμη πιο πλούσιο παρασκήνιο, όπως τα «ιερά» δάνεια των μονών Βατοπεδίου και Σίμωνος Πέτρας, τα δάνεια Αβραντίνη κ.ά.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση καθυστέρησης για την Πειραιώς αποτελεί η πώληση χαρτοφυλακίου καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, εν μέρει εξασφαλισμένων με ακίνητα.
Η συνολική απαίτηση των Πειραιώς και Πειραιώς Leasing από τα παραπάνω δάνεια φθάνει στο 1,8 δισ. ευρώ, μετά τις προβλέψεις, όμως, η -καθαρή- λογιστική τους αξία πέφτει κάτω από τα 75 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και τον πήχη της πώλησης χωρίς ζημιά.
Παρ' όλα αυτά παραμένουν απούλητα. Ο σχετικός διαγωνισμός (project Iris) ξεκίνησε πριν από ενάμιση έτος, με την τσεχική APS να υποβάλλει την καλύτερη προσφορά, αλλά εν συνεχεία να ζητά αλλεπάλληλες παρατάσεις, προκειμένου να βρει χρηματοδότηση.
Τελικώς, το χαρτοφυλάκιο θα αγορασθεί από την Intrum, όπως αποκάλυψε η στήλη. Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Για το Α' τρίμηνο της επόμενης χρονιάς μετατέθηκε η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των δανείων του ομίλου Κυπριώτης ( project Calypso). Πειραιώς και Eurobank ξεκίνησαν νέα διαγωνιστική διαδικασία καθώς η προηγούμενη, που ξεκίνησε το 2019, ήταν άκαρπη. Το συνολικό ύψος των πιστωτικών απαιτήσεων της Πειραιώς ανέρχεται σε 69 εκατ. ευρώ.
Σε καθυστέρηση βρίσκονται και πέντε από τα επτά προς πώληση χαρτοφυλάκια του project Trinity. Κατά τη διάρκεια του Β' τριμήνου, η Πειραιώς διέθεσε δύο από τις υπο-περιμέτρους (Trinity II και Trinity III), για τα οποία είχε πιστωτικές απαιτήσεις 152 εκατ. και 29 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρώσει άλλα δύο (Trinity I και Trinity IV). Το Trinity I περιλαμβάνει δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση των μονών Βατοπεδίου και Σίμωνος Πέτρας καθώς και απαιτήσεις από μεγάλο εκδοτικό όμιλο, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σε νεότευκτο fund. Οι συνολικές απαιτήσεις της Πειραιώς από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο ανέρχονται σε 126 εκατ. ευρώ ενώ η αξία των υποθηκευμένων ακινήτων ανερχόταν σε 18,3 εκατ. ευρώ.
Για τo Trinity IV έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής εταιρεία συμφερόντων του παλαιού γνώριμου του Χ.Α, Κ. Βελάνη. Η συνολική απαίτηση της τράπεζας ανέρχεται σε 164 εκατ. ευρώ, αλλά η καθαρή λογιστική αξία μετά τις προβλέψεις είναι υποπολλαπλάσια. Τα υπόλοιπα τρία υποχαρτοφυλάκια Trinity αναμένεται να πωληθούν το 2021.
Τα καλά νέα για την τράπεζα έρχονται από το μέτωπο των δανείων Αβραντίνη (project Violet). Τον Σεπτέμβριο υλοποιήθηκε το πρώτο σκέλος της συναλλαγής, που περιλάμβανε την πώληση του 100% των δανειακών απαιτήσεων καθώς και μέρους του ΜΟΔ που είχε βγει προς πώληση. Το δεύτερο και τελευταίο σκέλος της συναλλαγής αναμένεται να κλείσει ως το τέλος του έτους.
Η συνολική έκθεση της Πειραιώς ανερχόταν σε 137 εκατ. ευρώ, με την καθαρή λογιστική αξία στα 16 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2019.