Τα εργαλεία, τεχνολογικά και διοικητικά, που χρησιμοποιεί η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΑΔΕ), ώστε να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κύμα κυβερνοεπιθέσεων, βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων, ειδικά μετά από πρόσφατα κρούσματα.
Από πέρυσι έχει διοριστεί ο νέος πρόεδρος της Αρχής, αλλά η συγκρότηση της Ολομέλειας δεν έχει ολοκληρωθεί αφού υπάρχουν τέσσερα μέλη συνολικά. Με ερώτησή τους, 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν και το γεγονός πως η ΑΔΑΕ δεν προχώρησε πέρυσι, αν και υπήρχε απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ. της Αρχής στην αγορά ειδικού εξοπλισμού («αντιβαλιτσάκι»), για τον εντοπισμό και έλεγχο στα «βαλιτσάκια» παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που φαίνεται να κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας.
Στην ερώτησή τους υπενθυμίζουν πως είχαν χορηγηθεί στην ΑΔΑΕ από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) 300.000 ευρώ για την προμήθεια του εξοπλισμού για το «αντιβαλιτσάκι». Μάλιστα, μετά από ομόφωνη απόφαση (7-0) της Ολομέλειας της Αρχής τον Μάρτιο του 2019, έγινε έρευνα αγοράς σε χώρες του εξωτερικού, ώστε να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού («αντιβαλιτσάκι»), που θα χρησίμευε στον εντοπισμό και τον έλεγχο του αντίστοιχου χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού («βαλιτσάκι»). Όμως τον Σεπτέμβριο του 2019, ο σχεδιασμός ανετράπη με νέα απόφαση της Ολομέλειας.
Πιθανώς κάποιοι να έχουν μετανιώσει…