Με έκπληξη, για να είμεθα ειλικρινείς, η στήλη πληροφορήθηκε το ανανεωμένο ενδιαφέρον της κινεζικής Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική, μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει στην υπόθεση Folli Follie.
Θυμίζουμε ότι η Fosun είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της FF Group, μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, και ότι κατόπιν της επένδυσης που έκανε στη συγκεκριμένη εταιρεία, είχε και διατηρεί υψηλόβαθμο μέλος της στο διοικητικό συμβούλιο. Απλά άλλαξε ο άνθρωπος που κατέχει τη θέση, μετά το σκάνδαλο.
Εντούτοις, πέραν δύο ανακοινώσεων όταν η υπόθεση βρισκόταν ακόμη στα πρώτα στάδιά της, μία με την οποία υπερασπιζόταν τη διοίκηση Κουτσολιούτσου (παρά τις αποκαλύψεις του QCM) και μία λίγο μεταγενέστερη με την οποία κρατούσε αποστάσεις, η Fosun δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε στην όλη υπόθεση.
Μιλάμε για απόλυτη σιγή και εντυπωσιακή αδράνεια!
Καμία ανακοίνωση παρά τις βαριές ζημιές που επέφερε η τοποθέτηση στη FF Group (της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς), καμία αναγγελία για οιαδήποτε κίνηση, νομική ή άλλη, για την προστασία των συμφερόντων της, όταν ακόμη και μικροεπενδυτές έχουν κινηθεί.
Πέραν αυτού, αρκετοί εδώ στην αγορά λένε ότι ίσως για όσους επένδυαν στη Folli Follie, από την Ελλάδα και άλλες δυτικές χώρες, να ήταν δύσκολο να αντιληφθούν σε ποιο βαθμό ήταν «πέτσινες» οι πωλήσεις της εταιρείας στη χαώδη σε μέγεθος αγορά της Κίνας και της Ασίας, στην άλλη άκρη του κόσμου.
Οι ίδιοι όμως διερωτώνται πώς είναι δυνατόν η Fosun, ένας τόσο μεγάλος όμιλος της Κίνας, να μην κατάλαβε τίποτε, όταν όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πωλήσεις ήταν περίπου 10-15% των παρουσιαζόμενων, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα (π.χ. τα παρουσιαζόμενα σημεία πώλησης) που ανέδειξε το QCM.
Θυμίζουμε επίσης ότι η Fosun είχε περάσει ένα μέρος της συμμετοχής της στην FF Group σε ασφαλιστική εταιρεία που εξαγόρασε στην Πορτογαλία, κίνηση που έγινε μάλιστα λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο.
Τελικώς η κίνηση ανεστράφη, προφανώς για να προστατευθεί από τις μεγάλες ζημιές η ασφαλιστική εταιρεία.