ΕΤΕ-PROJECT ICON: Για τις 23 Ιανουαρίου μετατέθηκε η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το project Icon. Την πώληση, δηλαδή, από την Εθνική χαρτοφυλακίου με ενυπόθηκα καταγγελμένα δάνεια, οφειλόμενου κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ.
Την παράταση αιτήθηκαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, καθώς δύο εξ αυτών διεκδικούσαν και το χαρτοφυλάκιο Neptune της Alpha Bank.
Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση έχουν περάσει Fortress, Centerbridge, η κοινοπραξία Bain-Elliott, καθώς και η Apollo.
Το ενδιαφέρον της τελευταίας ακούγεται ότι έχει ατονήσει…
ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Προθεσμία 3 εβδομάδων έχει δοθεί στους 125 εργαζομένους της καταργημένης διεύθυνσης Recovery Banking Unit (RBU) για να αποφασίσουν τι θα πράξουν, με βάση τις τρεις επιλογές που υπήρχαν εξαρχής στο τραπέζι (μεταφορά στην Intrum Hellas, αποδοχή άλλης θέσης εντός της τράπεζας ή του προγράμματος εθελουσίας).
Κύκλοι της τράπεζας, δε, διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επανεξέτασης των απολύσεων. Οι συναντήσεις που προτίθεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας αποτελούν δική του πρωτοβουλία και τελούν εκτός του πλαισίου της τριμερούς.
ΠΕΡΣΕΥΣ: Στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση των κοινών μετοχών της Περσεύς που δεν κατέχει, προχώρησε η Andromeda Seafood Sociedad Limitada την Παρασκευή. Προσφέρει δε 1,15 ευρώ σε μετρητά, για κάθε μετοχή της δημόσιας πρότασης.
Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι κάποιοι γνώριζαν ήδη από την Τρίτη πού θα κινηθεί περίπου η τιμή. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση εκείνη την ημέρα στο χρηματιστήριο της πώλησης του 47,655% των μετοχών από τη Wise Management και τον Γ. Αντύπα στην Andromeda. Στην ανακοίνωση ωστόσο δεν γινόταν αναφορά στο τίμημα.
Εν συνεχεία, η μετοχή στις συνεδριάσεις 18-19-20/12 σημείωσε αθροιστική άνοδο 33,98%, διακινώντας 153.438 τεμάχια, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής βρέθηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι το 1,465 ευρώ (+16,27%), με τους traders να ψάχνουν την πιθανή τιμή εξαγοράς και κατ' επέκταση και τιμή της δημόσιας πρότασης που θα ακολουθούσε.
Λέτε κάποιοι να «ξεφόρτωναν» εκ του ασφαλούς;
Β&F: Την παροχή συναίνεσης από τους ομολογιούχους ζητά στην έκτακτη γενική συνέλευση η εταιρεία ενδυμάτων, προκειμένου να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή σύμβασης sale and lease back ακινήτου και τη σύναψη μιας καινούριας 15ετούς διάρκειας.
Με βάση αυτά που εξηγεί η διοίκηση, η νέα σύμβαση θα επιφέρει για το 2019 ένα έκτακτο λογιστικό κόστος ύψους 11,4 εκατ. ευρώ (το νέο leasing θα γίνει προς 15 εκατ., όταν το ακίνητο είναι εγγεγραμμένο στις λογιστικές καταστάσεις προς 26 εκατ. ευρώ), πλην όμως θα ενισχύσει τους δείκτες ρευστότητας της εταιρείας, εξοικονομώντας για τα επόμενα χρόνια ετήσιο cash flow 1,2 εκατ. ευρώ.
Έτσι, για το έτος 2020 και χωρίς την ύπαρξη του προαναφερόμενου έκτακτου κόστους, ο δείκτης EBITDA προς καθαρούς χρεωστικούς τόκους θα διαμορφωθεί στο 7,2, το καθαρό χρέος προς EBITDA στο 0,3 και η κυκλοφοριακή ρευστότητα στο 1,8.
Για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση της B&F αναμένει πωλήσεις γύρω στα 80 εκατ. ευρώ (76 εκατ. το 2018) και αν δεν συνυπολογιστεί το προαναφερθέν έκτακτο κόστος, προ φόρων κέρδη 8,2 εκατ., έναντι 10,2 εκατ. ευρώ το 2018.