Η Unibios θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες (έως τη 12η Αυγούστου) στο κατά πόσο θα καταφέρει να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια από το ευρύ επενδυτικό κοινό.
Και λέμε από το ευρύ επενδυτικό κοινό, γιατί μπορεί οι δύο βασικότεροι μέτοχοι να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ κατά το ποσό που τους αναλογεί ή κατά τι παραπάνω, αλλά στην ουσία δεν θα βάλουν μετρητά στην εισηγμένη: Απλά θα μετοχοποιήσουν χρήματα (1,731 εκατ. ευρώ) με τα οποία την έχουν δανείσει κατά το παρελθόν.
Πού όμως μπορεί να ελπίζει η Unibios για τη συμμετοχή των μικροεπενδυτών στην ΑΜΚ; Για παράδειγμα στο ότι η μετοχή βρίσκεται στο ταμπλό του ΧΑ υψηλότερα από την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων και στο ότι όποιος μικροεπενδυτής δεν βάλει το χέρι στην τσέπη, θα υποστεί πολύ μεγάλη διάχυση του ποσοστού του (4ν/1π).
Επίσης, μάλλον θετικά επηρεάζει το γεγονός ότι παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα χρηματιστηριακή «κινητικότητα» σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «περιφερειακά χαρτιά».
Τέλος, δεν λείπουν εκείνοι που πιστεύουν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας (κατασκευή συστημάτων επεξεργασίας νερού), βασικότεροι πελάτες της οποίας είναι δήμοι, ξενοδοχειακές μονάδες και βιομηχανίες (η Unibios το 2018 αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 48%, περιορίζοντας σημαντικά το ύψος των ζημιών της).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εισηγμένη δείχνει πως χρειάζεται σε βάθος χρόνου «πρόσθετη ρευστότητα», καθώς ο δανεισμός της προσεγγίζει (31/12/2018) τα 7 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται σε 8,11 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ωστόσο ποσοστό αυτών να οφείλεται σε άυλα περιουσιακά στοιχεία.
Έτσι, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της έκδοσης, θα «περισσέψουν» 1,91 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσουν το κεφάλαιο κίνησης του εισηγμένου ομίλου.