ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Με καλά λόγια μίλησαν αναλυτές στη στήλη για τον όμιλο Καράτζη και τη μετοχή του.
Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση της κρητικής εταιρείας στα 102,7 εκατ. και με καθαρό δανεισμό στα 18,2 εκατ. ευρώ (31/12/2018), μιλάμε για ένα Enterprise Value 120,9 εκατ., το οποίο υπολείπεται αρκετά των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου (132,8 εκατ. ευρώ).
Από πλευράς ρευστότητας, ο καθαρός δανεισμός βρέθηκε στο τέλος του 2018 οριακά χαμηλότερα από το EBITDA της χρήσης (18,4 εκατ. ευρώ). Και τέλος, με βάση την περυσινή καθαρή κερδοφορία των 7,5 εκατ. ευρώ, μιλάμε για ένα δείκτη P/E γύρω στο 17,7.
Τώρα, για το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε φέτος, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν:
Στο βιομηχανικό κομμάτι, μια επίδοση ίδια με την περυσινή ή και κάπως καλύτερη (μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών).
Στην τουριστική δραστηριότητα, ελαφρά βελτίωση επιδόσεων, παρά την αναμενόμενη φέτος υποχώρηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κρήτη. Και αυτό γιατί η όποια μείωση στην επίδοση του ενός ξενοδοχείου (Nana Beach) αναμένεται να αντισταθμιστεί (ή και να υπερακοντιστεί) από την πορεία του δεύτερου (Nana Princess), το οποίο πέρυσι λειτούργησε για πρώτη χρονιά και ως εκ τούτου ήταν ζημιογόνο.
Η δραστηριότητα στην παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ εξελίσσεται ικανοποιητικά (σχεδιάζονται επενδύσεις επέκτασης), ενώ δυσκολία υπάρχει στην πρόβλεψη επιδόσεων της θυγατρικής ΚΕΝ, που δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…
ΤΑΙΠΕΔ: Εξάγει η Ελλάδα τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας;
Περισσότεροι από 40 φοιτητές του INET - Institut Νational des Εtudes Τerritoriales (σ.σ. είναι η γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης πανεπιστημιακού επιπέδου) βρέθηκαν προ ημερών στην Αθήνα και επισκέφθηκαν εν είδει σεμιναρίου και το ΤΑΙΠΕΔ.
Στην ατζέντα του ενδιαφέροντός τους ήταν το Ταμείο και οι διαδικασίες του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των διαγωνισμών και τη διαφάνεια με την οποία γίνονται, στις σχέσεις με την τοπική κοινωνία, αλλά και σε case studies έργων, με αυτό του OΛΠ να κυριαρχεί.
Το ΙΝΕΤ υποδέχεται κυρίως μεταπτυχιακούς φοιτητές με εργασιακή εμπειρία σε τοπικές ή περιφερειακές αρχές, οι οποίοι με την αποφοίτησή τους αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις σε τμήματα/περιφέρειες άνω των 80.000 κατοίκων, ενώ κάποιοι ξεκινούν πολιτική καριέρα.