Το θετικό μήνυμα για τον τραπεζικό κλάδο από την πρόσφατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση προέκυψε στο μέτωπο των σχεδίων συλλογικής υποβοήθησης της προσπάθειας των τραπεζών για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Παρά τη διαπίστωση καθυστέρησης και την αιχμή ότι η ομάδα εργασίας που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι πλήρως λειτουργική, οι θεσμοί τάσσονται, για πρώτη φορά, τόσο ξεκάθαρα υπέρ της προώθησης και έγκρισης ενός τουλάχιστον σχεδίου.
Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνουν την -επόμενη- κυβέρνηση να δουλέψει μεθοδικά και να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές πολιτικής.
Η ξεκάθαρη θέση τους για ταχεία πρόοδο οφείλεται στο ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans-NPLs) στην Ελλάδα παραμένει υπερδωδεκαπλάσιο (41,2%) του μέσου ευρωπαϊκού όρου (3,2%), παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Για αυτό και δείχνουν πρόθυμοι να δεχθούν περισσότερες από μία λύσεις συλλογικής υποβοήθησης.
Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη αποδεχθεί την κρατική επιχορήγηση δόσης «κόκκινου» στεγαστικού δανείου, που θα ρυθμιστεί, με βάση τις πρόνοιες και τις προϋποθέσεις του νέου πλαισίου για την προστασία πρώτης κατοικίας.
Υ. Γ Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, υπογραμμίζεται σε αξιολόγηση θέμα ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, λόγω του υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, ίσως αποδειχθεί σημαντικό στην πορεία.