ΕΒΖ. Δεν έχει τέλος η αναμονή για τον στρατηγικό επενδυτή ή την προώθηση λύσης στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Το μισό 2018, κυβέρνηση, Τράπεζα Πειραιώς και διοίκηση της εταιρείας, περίμεναν τον Lucas Fecker να καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Το αποτέλεσμα, όμως, δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Όπως φάνηκε, τα κεφάλαια… δεν αρκούσαν. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη μη κατάθεση proof of funds στην Τράπεζα Πειραιώς, που είναι η βασική πιστώτρια.
Κι ενώ οι εμπλεκόμενοι κατάρτισαν εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει τη κατάτμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας σε τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs), το σχέδιο «πάγωσε» καθώς εμφανίστηκε νέος επίδοξος επενδυτής, αυτή τη φορά η Kingsley Capital.
Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα έγινε διευρυμένη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στελεχών της EY (σύμβουλος) και φυσικά των επενδυτών, οι οποίοι φέρονταν να προσφέρουν περί τα 100 εκατ. ευρώ για να πάρουν την ΕΒΖ ως ενιαία εταιρεία.
Ωστόσο από το «φέρονται» έως το «καταβάλλουν» υπάρχει, ως γνωστόν, τεράστια διαφορά. Και ως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από πλευράς επενδυτών. Ίσως γι' αυτό επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας, μετά τη σχετική συνάντηση, εξέφραζαν «συγκρατημένη αισιοδοξία». Μετείχαν άλλωστε στη συνάντηση και μάλλον κάτι περισσότερο θα κατάλαβαν για τις πραγματικές προθέσεις των επενδυτών.
Δίχως άλλο, η υπόθεση της ΕΒΖ έχει μετατραπεί σε σίριαλ, με το επικρατέστερο σενάριο -διότι αυτό γράφεται μέρα με τη μέρα- να μην προβλέπεται θετικό. Το μόνο θετικό, για την κυβέρνηση κυρίως, είναι ότι ασχέτως έκβασης, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων της ΕΒΖ, καθώς πρόσφατα υπήρξε ειδική μέριμνα γι’ αυτούς.
Οι μισοί θα πάνε στο δημόσιο και οι άλλοι μισοί θα κάνουν χρήση προσυνταξιοδοτικού πακέτου…
ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Τις ανησυχίες που προκαλούν στους εργαζόμενους οι αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, αναφορικά με τον σχεδιασμό της Πειραιώς για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συνδυασμό με την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση, επιδίωξε να καθησυχάσει η διοίκηση της τράπεζας.
Σε συνάντηση με εκπροσώπους των συλλόγων εργαζομένων, ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, τόνισε ότι η τράπεζα επεξεργάζεται σειρά σεναρίων, που δεν περιλαμβάνουν, όμως, συνολική πώληση «κόκκινων» δανείων.
Ανάθεση διαχείρισης και βλέπουμε…