Σύνθετες λύσεις, που θα επιτρέπουν να τιμολογηθεί χαμηλότερα το ασφάλιστρο κινδύνου, το οποίο θα καταβάλουν έναντι της κρατικής εγγυοδοσίας οι εκδότες τιτλοποιήσεων, αναζητά η JP Morgan.
Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, το βασικό πρόβλημα του υπό επεξεργασία μηχανισμού εγγυοδοσίας έγκειται στην απουσία επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade) για τους τίτλους της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Εξέλιξη που αυξάνει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος του ασφαλίστρου καθώς ο μηχανισμός, κατά το ιταλικό πρότυπο, προβλέπει τα εξής: το Δημόσιο θα παράσχει εγγύηση επί των senior note ομολόγων και η εταιρεία ειδικού σκοπού ( SPV) θα καταβάλει, με τη μορφή κουπονιού, στο Δημόσιο ασφάλιστρο κινδύνου, ώστε να μη θεωρηθεί η εγγυοδοσία κρατική ενίσχυση.
Για να λύσει τον παραπάνω «γόρδιο δεσμό», η JP Morgan, που ενεργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης, εξετάζει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μέρος του αποθέματος μετρητών (cash buffer) που διατηρεί το Δημόσιο, ως ενέχυρο για να στηθεί σύνθετος μηχανισμός εγγυοδοσίας. Με αυτόν τον τρόπο, το ασφάλιστρο κινδύνου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε ανεκτά για τις τράπεζες επίπεδα (χαμηλότερα από το 2,5% ετησίως).
Θα πρέπει, όμως, ο ESM να εγκρίνει την αλλαγή χρήσης του αποθέματος ασφαλείας και η DG Comp να τον εξετάσει προσεκτικότερα καθώς δεν θα πρόκειται πλέον για αντιγραφή του ιταλικού μοντέλου.
Όλα αυτά εξηγούν και τη μικρή καθυστέρηση στην υποβολή του σχεδίου σε SSM και DG Comp.