Η στήλη αισθάνεται υποχρεωμένη να επανέλθει στο θέμα των αποτελεσμάτων 2016 της Folli Follie, που συνδέονται άμεσα με μεγάλες πωλήσεις μετοχών από τους βασικούς μετόχους, εντός του 2017.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά το θέμα του 2016 ήδη από τις αρχές Αυγούστου, πλην όμως έως τώρα δεν έχει υπάρξει μηνυτήρια αναφορά προς τη Δικαιοσύνη, ούτε και πρόστιμα αντίστοιχα εκείνων που επιβλήθηκαν για τις λογιστικές καταστάσεις του 2017.
Για να εξηγήσουμε λίγο περισσότερο, το αδύναμο στοιχείο (από δικαστικής πλευράς) σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2017 είναι ότι δεν υπάρχει άμεσα τεκμηριωμένο όφελος από την πλευρά των βασικών εμπλεκόμενων (δηλαδή της οικογένειας Κουτσολιούτσου), διότι δεν υπήρξαν μεταγενέστερα σημαντικές πωλήσεις μετοχών. Κάτι βεβαίως που δεν ισχύει στηn περίπτωση των αποτελεσμάτων του 2016, καθώς σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους υπήρξαν μεγάλες πωλήσεις.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχός της, όχι μόνο διερευνά τα αποτελέσματα του 2016 από τις αρχές Αυγούστου, αλλά έχει ήδη από τότε καταγράψει την «αδυναμία» της FFG να επαληθεύσει το Ταμείο τέλους χρήσης 2016, όπως έγινε δηλαδή και με το 2017.
Ανατρέχοντας τώρα στην ανακοίνωση της Ε.Κ. για τα πρόστιμα επί των αποτελεσμάτων 2017, διαβάζουμε τα εξής: « Ειδικότερα, τα ανωτέρω πρόσωπα προέβησαν σε χειραγώγηση της Αγοράς καθώς δεν προσκόμισαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ποσό ύψους 242,5 εκατ. ευρώ περίπου, που περιλαμβάνεται στα ταμειακά διαθέσιμα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρίας για τη χρήση 2017 και, επομένως, μέσω των ως άνω οικονομικών καταστάσεων, τα πρόσωπα αυτά παρείχαν πληροφορίες, που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της Εταιρίας».
Με λίγα λόγια, το βασικό σημείο για το οποίο επιβλήθηκαν τα πρόστιμα ήταν η άρνηση παροχής στοιχείων, κάτι που διαπιστώθηκε εύκολα και σχετικά γρήγορα.
Ως γνωστόν, η ίδια η ΕΚ ανακοίνωσε τη σχετική «αδυναμία» της FFG στις 25 Μαΐου και τα σχετικά πρόστιμα για χειραγώγηση επιβλήθηκαν την 2α Αυγούστου. Ο χρόνος που μεσολάβησε, ήταν δηλαδή κάτι λιγότερο από 70 μέρες.
Οπότε το ερώτημα που προκύπτει, μια και τώρα έχουμε μια απλή επανάληψη της προηγούμενης διαδικασίας, είναι για ποιο λόγο έχουν ήδη περάσει σχεδόν 80 μέρες και δεν έχουμε αποτέλεσμα, για κάτι που προφανέστατα στηρίζεται στην ίδια αιτιολογία.
Το ότι υπάρχουν πωλήσεις και πρέπει να «ποσοτικοποιηθεί» το όφελος (μια πιθανή αιτιολόγηση), ομολογουμένως δεν ικανοποιεί τους παράγοντες της αγοράς που ρωτήσαμε.
Βεβαίως τα όποια «παράπονα» για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως προς την ταχύτητα διεκπεραίωσης μιας εξαιρετικά σημαντικής και ασυνήθιστης υπόθεσης ωχριούν μπροστά στο θέμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου.
Εκεί πάμε για συμπληρωμένο εξάμηνο (!) πλέον, κι όμως, πόρισμα για τους ορκωτούς της Folli Follie δεν είδαμε!
Προφανώς δεν ιδρώνει το… αυτί τους!
ΥΓ: Η Alvarez & Marsal παρέδωσε προ καιρού προκαταρκτικό πόρισμα (που ήταν καταπέλτης) για τα τεκταινόμενα στη FFG. Το ολοκληρωμένο πόρισμα πότε θα το παραδώσει;