Μπορεί οι επαφές μεταξύ της διοίκησης της Euromedica και της Farallon Capital που αγόρασε δάνεια του ομίλου, ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, να έχουν ξεκινήσει, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν οδηγήσει σε συμφωνία, με τις δύο πλευρές να… αντιπαραθέτουν διαφορετικά επιχειρήματα.
Η πλευρά της Farallon Capital έχει τονίσει την ανάγκη για χρηματοδοτική ενίσχυση της Euromedica (προφανώς μέσω κεφαλαιοποίησης μέρους ή του συνόλου του δανεισμού που εξαγόρασε και απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών), με παράλληλο κούρεμα υποχρεώσεων και αλλαγή της διοίκησης. Και όλα αυτά συνδυασμένα με αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών προς τους εργαζόμενους, με υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης και με διάθεση σημαντικών ποσών για μείωση υποχρεώσεων και για νέες επενδύσεις.
Προκειμένου μάλιστα να αυξήσει τα ερείσματά της στην εισηγμένη (και ενδεχομένως να οξύνει τις πιέσεις της προς τον βασικό μέτοχο Θωμά Λιακουνάκο), αγόρασε μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής το 9,39% των μετοχών της Euromedica από το fund CQS, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της στο 17,5%.
Από την άλλη πλευρά, ο Θωμάς Λιακουνάκος ελέγχει το 61,7% των ψήφων στην εισηγμένη εταιρεία (επίσημα στοιχεία ΧΑ), ωστόσο τμήμα τουλάχιστον των μετοχών αυτών φέρεται να είναι υποθηκευμένο είτε σε εγχώριες συστημικές τράπεζες είτε αλλού.
Στο ιδιότυπο αυτό μπρα ντε φερ, κάθε πλευρά διαθέτει τα όπλα της, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως κανείς δεν έχει να κερδίσει (το αντίθετο μάλιστα…) από την παράταση της χρηματοδοτικής ασφυξίας στην οποία έχει υπεισέλθει η Euromedica εδώ και αρκετά χρόνια.
Και όλα αυτά όταν ο εισηγμένος Όμιλος έχει τεράστιες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες, δημόσιο και εργαζόμενους, που είναι (όπως δηλώνουν τουλάχιστον στο Euro2day.gr) επί μήνες απλήρωτοι!
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη Euromedica, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στη μητρική Axon Συμμετοχών, με τον Θωμά Λιακουνάκο να συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 17 Απριλίου, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους έως και 14 εκατ. ευρώ.
Ο γνωστός επιχειρηματίας μιλά για προσεγγίσεις και συζητήσεις με επενδυτές, οι οποίοι μάλλον θα έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους μέχρι την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης, κατά την οποία και ο ίδιος θα δηλώσει το αν και κατά πόσο θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ.
Ωστόσο, δύο ημέρες μετά την προαναφερθείσα συνέλευση ακολουθεί η συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης που έχει υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να εντάξει την Axon σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης του Ν. Ν.4307/2014.
Όπως μάλιστα είχε γράψει το Euro2day.gr σε προγενέστερο σχόλιο στη στήλη, πιθανολογείται πως ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης Θωμάς Λιακουνάκος θέλει να έχει «στην τσέπη του» την απόφαση της γενικής συνέλευσης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πριν ξεκινήσει η διαδικασία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι κρίσιμοι για το μέλλον τόσο της Axon, όσο και της Euromedica, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους των δύο ομίλων και τους μικρομετόχους τους.