Η επιτυχής επάνοδος της χώρας στις αγορές αποτελεί ορόσημο για τις τράπεζες καθώς ανοίγει τον δρόμο για να επιχειρήσουν, σταδιακά, οι ίδιες μικρές εκδόσεις χρέους.
Πέραν της ανάγκης να μειωθεί η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα και κυρίως από τον ELA, οι εκδόσεις θα υπηρετήσουν και την προετοιμασία των τραπεζών ενόψει του δείκτη MREL, που αναμένεται να οριστικοποιήσει ο Μόνιμος Μηχανισμός Εξυγίανσης.
Πρόκειται για την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, οι οποίες μπορούν να «κουρευτούν», στο πλαίσιο της οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων.
Δηλαδή, οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν, πέραν των εποπτικών τους κεφαλαίων, επαρκή χρηματοοικονομικά μέσα (senior bonds, προνομιούχες, ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης κ.ά.), τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο ή να διαγραφούν.
Τα όρια MREL αναμένεται να οριστούν σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, υπάρχει, όμως, η προσδοκία ότι θα δοθεί ικανοποιητικός χρόνος προσαρμογής στις τράπεζες.
Η παραπάνω εκκρεμότητα είναι από μόνη της αρκετά σημαντική για τις νέες εκδόσεις χρέους καθώς μπορεί να αυξήσει τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο για τους επενδυτές, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της ΤτΕ.
Είναι ως εκ τούτου πιθανόν να υπάρξουν κάποιες δοκιμαστικές εκδόσεις, τους επόμενους μήνες, από τις τράπεζες, με το κύριο σώμα να μετατίθεται σε χρόνο, μετά την ολοκλήρωση της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης (stress test).
Υ. Γ Οι εγχώριες τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 δεν διαθέτουν αξιόλογο «μαξιλάρι» στοιχείων παθητικού, που μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές ή να «κουρευτούν». Η Eurobank είναι σε ελαφρώς καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες.