Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και οι διαμεσολαβούντες του κλάδου έχουν «σηκώσει για τα καλά» το θέμα του Cyber Risk, δηλαδή του κινδύνου που διατρέχουν οι επιχειρήσεις από τον νέο παγκοσμιοποιημένο ψηφιακό κόσμο (π.χ. κλοπή εταιρικών δεδομένων, απώλεια προσωπικών δεδομένων πελατών, χακάρισμα συστημάτων, επίθεση άρνησης υπηρεσιών).
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το τριμηνιαίο περιοδικό του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) περιλαμβάνει ολόκληρο φάκελο με τίτλο «Κυβερνοέγκλημα και τιμωρία, ή προστασία;».
Επίσης, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει στην Ύδρα, τον φετινό Σεπτέμβριο, θα αφιερώσει τη μία από τις δύο συνεδριακές ενότητες αποκλειστικά στο cyber risk, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων ομιλητών από το εξωτερικό.
Ανεξάρτητα πάντως από το αν ο ασφαλιστικός κλάδος προσπαθεί (εύλογα) να βρει ένα ακόμη προϊόν «προκειμένου να πουλήσει», οι κυβερνοεπιθέσεις άρχισαν ήδη να αποτελούν έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις (και τις ελληνικές), οι οποίες καλούνται πλέον να μελετήσουν διεξοδικά το ζήτημα και να δώσουν λύσεις -μέσα από διαδικασίες πρόληψης αρχικά και -συχνότατα- μέσα από την ασφάλιση του σχετικού κινδύνου στη συνέχεια.
ΥΓ: Η κάλυψη του cyber risk είναι μια ασφάλιση που γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην Αμερική, αλλά αποτελεί μια νέα μορφή κάλυψης για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Σχετικές καλύψεις προσφέρονται από μικρό αριθμό εταιρειών.