Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 28 2017

«Διαξιφισμοί» επενδυτών για τη μετοχή της ΕΧΑΕ

«Διαξιφισμοί» επενδυτών για τη μετοχή της ΕΧΑΕ

Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της ΕΧΑΕ να μοιράσει φέτος στους μετόχους της 0,30 ευρώ ανά τίτλο, δηλαδή παρόμοιο ποσό με εκείνο του 2016 (0,33), αν και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν από τα 9 στο 1,4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, οι συνολικές απολαβές των μετόχων είναι στην πράξη ακόμη μεγαλύτερες, αν συνεκτιμηθεί και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων τίτλων που υλοποιείται κατά τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ξεγελαστεί από τις τόσο υψηλές διανομές μετρητών της διετίας (0,33 ευρώ πέρυσι, 0,30 φέτος), αν αναλογιστεί ότι και στις δύο αυτές χρονιές αποφασίστηκε να μοιραστούν ποσά που υπερέβησαν κατά πολύ τις κερδοφορίες των δύο αυτών χρήσεων (0,15 και 0,03 ευρώ τα αντίστοιχα κέρδη ανά μετοχή για τις χρήσεις 2015 και 2016).

Επίσης, κανείς δεν θα ξεγελαστεί αν δει την πορεία της αξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς από την πορεία του συγκεκριμένου μεγέθους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η κερδοφορία της εισηγμένης.

Έτσι, ενώ η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών είχε διαμορφωθεί στα 85,7 εκατ. το 2015 (έτος… έντεκα μηνών λόγω των capital controls) και στα 60,5 εκατ. ευρώ το 2016, το πρώτο φετινό τρίμηνο έχει ξεκινήσει κάπου 40% χαμηλότερα από πέρυσι.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να μη δούμε φέτος κέρδη στην ΕΧΑΕ, αν συνεχίσει η οικονομία και το ΧΑ στην ίδια ρότα, όσες επιπλέον περικοπές λειτουργικών δαπανών και αν γίνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς.

Απέναντι σε όλα αυτά βέβαια, οι υποστηρικτές του «χαρτιού» εκφράζουν τον δικό τους αντίλογο, υποστηρίζοντας:

Πρώτον, η ΕΧΑΕ είναι μια εταιρεία με έντονα κυκλικό χαρακτήρα και μεγάλες αυξομειώσεις κερδών. Αν στο χαμηλό του κύκλου που βρισκόμαστε δίνει τόσο υψηλές μερισματικές αποδόσεις, τότε θα μπορεί να μοιράζει τα ίδια ποσά και στο πάνω μέρος του κύκλου, όταν αυτό θα έρθει.

Δεύτερον, μπορεί να έχει υποχωρήσει δραστικά η αξία των συναλλαγών, αλλά ο αριθμός των τεμαχίων έχει παραμείνει περίπου σταθερός. Είναι θέμα τρεχουσών τιμών στο ΧΑ και ιδιαίτερα τρεχουσών τιμών στις τραπεζικές μετοχές, που χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα. Άρα, μια βελτίωση του κλίματος στην οικονομία (π.χ. βλέπε δεύτερη αξιολόγηση) θα μπορούσε να αυξήσει θεαματικά την ημερήσια αξία των συναλλαγών στο μέλλον.

Και τρίτον, η μέση κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών το 2016 διαμορφώθηκε στα 41,3 δισ. (43,8 δισ. το 2015), δηλαδή γύρω στο 22%-24% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο σχετικός δείκτης είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης.

Αν λοιπόν σε μακροπρόθεσμη βάση, η ελληνική οικονομία συγκλίνει με τις υπόλοιπες βορειοευρωπαϊκές, τότε το ίδιο θα συμβεί και με τον σχετικό δείκτη.

Οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v