Μείωση 3% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το πεντάμηνο του 2016 έναντι του 2015. Το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο, η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 6,2% έναντι του 2014 και το πεντάμηνο του 2014, 1,5% αυξημένη έναντι του 2013.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πολύ απλά ότι στις κατηγορίες που παραδοσιακά απορροφούσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή νοικοκυριά, καταστήματα, γραφεία, βιοτεχνίες και μικρές βιομηχανίες, η κατανάλωση μειώνεται.
Το πεντάμηνο του 2015, αντίθετα, οι ίδιες κατηγορίες είχαν αρχίσει να καταναλώνουν περισσότερο. Άρα, ό,τι και να λέμε, ό,τι και να λένε, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ακόμη δεν έχουμε ξύσει τον πάτο, μιας που για πολλούς η κατανάλωση ενέργειας θεωρείται ένας μη αμφισβητήσιμος δείκτης για την πορεία της οικονομίας.
Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Από τα ίδια στοιχεία όμως, προκύπτει ακόμη ένα. Ότι η εικόνα θα μπορούσε να είναι χειρότερη, αν η βαριά βιομηχανία, αυτή που τροφοδοτείται από το δίκτυο της υψηλής τάσης, δεν διατηρούσε τις καταναλώσεις της. Η μόνη κατηγορία που έχει αυξημένες καταναλώσεις είναι αυτή των πελατών υψηλής τάσης.
Οι τελευταίοι, το φετινό πεντάμηνο, αύξησαν τη ζήτηση κατά 3,6% έναντι του πενταμήνου 2015. Ξέρουν λοιπόν πολύ καλά οι διοικούντες τη ΔΕΗ, και όχι μόνο, ότι αν δεν ανατραπεί η τάση αυτή, η ΔΕH θα αναγκαστεί να προσφέρει ισχυρά ανταλλάγματα στις βιομηχανίες, ώστε να κρατούν σε λειτουργία τις γραμμές παραγωγής τη νύχτα και τις αργίες. Διαφορετικά θα έχει πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής των μονάδων βάσης, δηλαδή των λιγνιτικών. Το πρόβλημα θα εντείνεται όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ που προηγούνται στην απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας και όσο οι τιμές εκτός Ελλάδος ευνοούν τις εισαγωγές.
Το μόνο παρήγορο κατά την άποψη του Χαμαιλέοντα είναι ότι απόψεις ανεκδιήγητων παραγόντων που πρότειναν εγγράφως στη διοίκηση της ΔΕH να διακόψει την ηλεκτροδότηση βιομηχανιών για να... κερδίζει περισσότερα, τουλάχιστον δεν ακούγονται φωναχτά...