Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι πολύ πιθανόν η αυξημένη φορολόγηση επί των μερισμάτων να επηρεάσει αρνητικά τις επιλογές εισηγμένων εταιρειών σχετικά με το αν και πόσο μέρισμα θα διανείμουν.
Η αλήθεια είναι πως το 2013 είχαν μοιράσει κεφάλαια στους μετόχους τους μόλις 21 εισηγμένες.
Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 28 το 2014 και στις 37 το 2015 (κάποιες το έπραξαν έτσι ώστε να μη βρεθούν με πολλά μετρητά στα ταμεία τους, φοβούμενες -τότε- πιθανό κούρεμα καταθέσεων).
Λόγω διαφόρων παραγόντων, από τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις προέκυπτε ότι ο πιθανότερος αριθμός εταιρειών που θα δώσει φέτος χρήμα στους επενδυτές θα κυμανθεί γύρω στις 24.
Ωστόσο, η δρομολογούμενη αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 15% και η πολύ αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα μεσαία εισοδήματα που πρόκειται να ψηφιστεί, ίσως οδηγήσει κάποιες εισηγμένες σε δεύτερες σκέψεις.
Ορισμένες ίσως αλλάξουν γνώμη και καταψηφίσουν τις αρχικές προτάσεις του ΔΣ για διανομές μετρητών.
Άλλες ενδεχομένως να επιλέξουν την αφορολόγητη μέθοδο των επιστροφών κεφαλαίου και κάποιες άλλες ίσως στραφούν προς τη μέθοδο της αγοράς ιδίων μετοχών.
Δηλαδή διαθέτοντας τα λεφτά του μερίσματος για αγορές ιδίων μετοχών (οι οποίες μετά θα ακυρωθούν), θα αυξήσουν το ποσοστό των μετόχων στην εταιρεία και μάλιστα χωρίς φορολογική επιβάρυνση.
Οψόμεθα...
ΥΓ: Δεύτερες σκέψεις για τα μερίσματα μπορεί κάλλιστα να γίνουν και εξαιτίας πιθανών εξελίξεων στο γενικότερο πολιτικό και οικονομικό πεδίο.