Η πρόθεση των τραπεζών να πουλήσουν τις θυγατρικές τους εισηγμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αναδεικνύει -μεταξύ άλλων- το πρόβλημα της αποτίμησης αρκετών εταιρειών χαμηλής κεφαλαιοποίησης (και κυρίως περιορισμένης διασποράς) στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Ενδεικτικά, η μετοχή της Ιονικής Ξενοδοχειακής (Hilton) ξεκίνησε χθες χάνοντας 15% με μόλις 80 τεμάχια συναλλαγών, για να επανέλθει κάπου προς το κλείσιμο στο «μηδέν», και πάλι με μόλις (άλλα) 80 τεμάχια...
Η ΙΟΝΑ αποτιμάται έτσι στο ΧΑ προς 98 εκατ. ευρώ, κάτω από τη λογιστική της αξία (114,44 εκατ. στις 30/9/2015) και πολύ πιο κάτω από την αξία που θα ήταν διατεθειμένη να πουλήσει η μητρική Alpha Bank (καθαρός δανεισμός εταιρείας κάτω από 65 εκατ. ευρώ, σε μια τουριστικά υποσχόμενη περιοχή όπως η Αττική).
Σε ό,τι αφορά τώρα στον προς πώληση (από τη μητρική Εθνική Τράπεζα) Αστέρα Βουλιαγμένης, η αποτίμησή του στο ταμπλό του ΧΑ επηρεάζεται κυρίως όχι από την πορεία των οικονομικών του επιδόσεων (κερδοφόρο εννεάμηνο), αλλά από την εκάστοτε ειδησεογραφία γύρω από την πώλησή του.
Ενώ, για παράδειγμα, οι ξένοι επενδυτές πρόσφεραν κατά το παρελθόν 4 ευρώ ανά μετοχή, η περιβόητη απόφαση του ΣτΕ που δυσκόλεψε την πώληση έφερε τον τίτλο να κατρακυλήσει ακόμη και κάτω από τα δύο ευρώ!
Και όταν ΤΑΙΠΕΔ και υποψήφιοι επενδυτές φάνηκε πως «ξαναβρήκαν την άκρη» για να γίνει το deal, η μετοχή επανήλθε στα 3 ευρώ, αφού προηγουμένως είχε περάσει και από τα 3,5 (όταν κάποιοι διέρρεαν εσφαλμένα ότι υπήρξε οριστική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα).
Η Alpha Αστικά Ακίνητα δεν πωλείται από την μητρική της τράπεζα, ωστόσο αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα αδυναμίας του ταμπλό να αποτιμήσει μια εταιρεία περιορισμένης διασποράς και εμπορευσιμότητας.
Με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, κερδοφόρο αποτέλεσμα, ίδια κεφάλαια 133,3 εκατ. ευρώ και ταμείο 63,7 εκατ. ευρώ (30/9/2015), η εταιρεία διαπραγματευόταν με βάση το χθεσινό κλείσιμο του ΧΑ μόλις στα 61 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή από τα μετρητά που έχει στο ταμείο της!