Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2016

Από σαράντα κύματα οι νησιώτες για μια μεταβίβαση ακινήτου

Από σαράντα κύματα οι νησιώτες για μια μεταβίβαση ακινήτου
Πρόσφατα, ο φίλος της στήλης, συμβολαιογράφος Λέρου Μιχαήλ Γαντζίας μάς εξήγησε πώς κάποιες αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας διοικητικές αποφάσεις μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στη νησιωτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, πριν δυόμισι χρόνια η Πολιτεία έκλεισε τις Εφορίες στα νησιά και απομόνωσε τους νησιώτες.

Προφανώς κάποιοι είχαν στο μυαλό τους ότι οι συναλλαγές με τις Εφορίες πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά.
Σύμφωνοι...

Όμως πρώτα δημιουργούμε την υποδομή για ηλεκτρονική συναλλαγή και ύστερα κλείνουμε το ταμείο, διότι το αντίστροφο ισούται με καταστροφή. Ενδεικτικά, για μεταβίβαση ακινήτου προβλέπεται από τον νόμο χειρόγραφη διαδικασία!

Η πολιτεία χάνει εκατομμύρια από συναλλαγές που δεν γίνονται λόγω καθυστέρησης.

Κι όσο για τους νησιώτες; Κρατηθείτε:

Θέλει κάποιος να δωρίσει το σπίτι του στο παιδί του. Μέχρι πριν δύο χρόνια, πήγαινε στην Εφορία που βρισκόταν στο νησί του, υπέγραφε τις φορολογικές δηλώσεις μεταβίβασης και σε μισή ώρα τις παραλάμβανε σφραγισμένες.

Την ίδια ημέρα ή την επομένη, υπέγραφε και το συμβόλαιο και τέλος!

Έρχεται λοιπόν η πολιτεία και διώχνει τις Εφορίες από τα νησιά. Όταν μιλάμε για νησιά, εννοούμε γύρω γύρω θάλασσα. Κάθε τόσο απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας...

Δεν θέλει και πολύ δύο νησιά να χάσουν για μέρες τη μεταξύ τους επαφή, πόσω μάλλον με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Λεριός λοιπόν, για παράδειγμα, πρέπει τώρα, αν θέλει να δώσει το σπίτι στο παιδί του, να πάει τις δηλώσεις στο ταχυδρομείο. Από εκεί θα τις στείλει στην Εφορία στην Κω. Η Εφορία στην Κω θα τις παραλάβει και θα τις πρωτοκολλήσει. Αφού τις εξετάσει τυπικά ή ουσιαστικά, θα τις στείλει «υπηρεσιακώς» στην Εφορία στη Ρόδο. Η Δ.Ο.Υ. Ρόδου θα τις παραλάβει, θα τις πρωτοκολλήσει και θα τις ελέγξει, με πάρα πολύ κόπο, διότι αφορούν ακίνητο ευρισκόμενο σε μέρος άγνωστο και μακρινό.

Τέλος, η Δ.Ο.Υ. Ρόδου θα στείλει τις δηλώσεις υπηρεσιακώς πίσω στη Δ.Ο.Υ. Κω, που θα τις παραλάβει, θα τις επανελέγξει και τελικά θα τις στείλει στη Λέρο και ο έρημος Λεριός θα μπορέσει να γράψει το σπίτι του στο παιδί του, μετά από αρκετές εβδομάδες έως και μήνες, ενώ όσο είχε την Εφορία στο νησί του σε δέκα, είκοσι, το πολύ τριάντα λεπτά είχε τελειώσει.

Ακούγεται γελοίο, αλλά για τους κατοίκους των νησιών είναι τραγικό. Ταλαιπωρία επί μήνες αντί μισής ώρας δουλειά.

Ανάλογος χρόνος χρειάζεται και για άλλες υποθέσεις, όπως έκδοση χειρόγραφων (για αποβιώσαντες) πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικά μη οφειλής φόρου κληρονομιάς και δωρεάς, αλλά και ορισμένα παράβολα μικρής αξίας, που όμως μπορούν να εκδοθούν μόνο από την Εφορία που τα νησιά δεν έχουν.

Μ' αυτόν τον τρόπο, τα νησιά απομονώνονται και η Ελλάδα συρρικνώνεται.

Τα νησιά δεν υπάρχουν μόνο για καλοκαιρινές διακοπές. Ζουν εκεί άνθρωποι όλο τον χρόνο. Αν τους διώξουμε, νησιά τέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v