Νέο χαμηλό πενταετίας έγραψε χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ, καθώς υποχώρησε κάτω από το ελάχιστο του 2012 και κατέγραψε απώλειες 73% από την τιμή της 8ης Φεβρουαρίου του 2011.
Αρκετοί είπαν ότι το χρηματιστήριο επέστρεψε στο 1988, ωστόσο έχουν λάθος.
Μακάρι να είχαν έτσι τα πράγματα!
Και αυτό, γιατί μπορεί μεν ο Γενικός Δείκτης να διαπραγματεύεται στις ίδιες μονάδες που είχε και τότε, ωστόσο:
Πρώτον, η πορεία του Γενικού Δείκτη δεν συνεκτιμά τον πολύ υψηλό πληθωρισμό που έχει μεσολαβήσει από τότε έως και σήμερα (θυμίζουμε πως από το 1988 έως και το 1996 ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεχε με διψήφιο ποσοστό κάθε χρόνο).
Και δεύτερον, η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη δεν επηρεάζεται από τις πολύ μεγάλες απώλειες των επενδυτών από εταιρείες που κατά το παρελθόν ανήκαν στον Δείκτη αλλά ενδιάμεσα έβαλαν λουκέτο (π.χ. Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πετζετάκις και τόσες άλλες).
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της τρέχουσας χρηματιστηριακής απαξίωσης είναι ότι εταιρείες που έβαζαν λουκέτο τη δεκαετία του 1990, έβγαιναν από το ταμπλό με τιμές άνω των 300 δραχμών (κοντά στο ένα ευρώ).
Επίσης, μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία δεν ήταν τεχνικά δυνατόν να πέσει κάποια μετοχή κάτω από το 0,08 ευρώ, γιατί προσέκρουε στους κανονισμούς του limit up και του limit down.
Αντίθετα, σήμερα βλέπουμε πολλές μετοχές με τρέχουσες τιμές κάτω του 0,1 ευρώ, όπως επίσης είδαμε και τράπεζες να προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου διαθέτοντας τις νέες μετοχές τους (πριν το reverse split) προς ένα λεπτό του ευρώ ή και χαμηλότερα.
Η πτώση μάλιστα των μετοχών είναι τόσο μεγάλη που... σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να απεικονιστεί σε γράφημα!
Αν, για παράδειγμα, πάρει κάποιος ένα πενταετές ή ένα εννεαετές γράφημα τιμών μιας τράπεζας, η πορεία του τελευταίου δωδεκαμήνου φαίνεται να είναι ευθεία, παρά το ότι έχει μεσολαβήσει πτώση της τάξεως του 90%(!)