Την περασμένη Παρασκευή το επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας σε forum του Economist, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες και όχι να τοποθετούν τη ρευστότητά τους σε παράγωγα προϊόντα ή άλλες τέτοιου είδους τοποθετήσεις.
Σημείωσε, δε, ότι στις τρέχουσες συνθήκες είναι απαραίτητος και σημαντικός ο ρόλος μιας κρατικής τράπεζας επενδύσεων, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για την εκκαθάριση της Αγροτικής!
Προχθές, τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός.
Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Εθνικής να δημιουργήσει την πλατφόρμα crowdfunding «Act4Greece», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα των τραπεζών περιορίζουν τη δυνατότητα χορήγησης ρευστότητας.
Ως εκ τούτου υπάρχει προβληματισμός για την εύρεση κατάλληλων εναλλακτικών εργαλείων. Ένα παράλληλο σύστημα χρηματοδότησης που θα επικεντρωθεί κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Αυτό το «παράλληλο» σύστημα διοχέτευσης ρευστότητας θα μπορεί να δανειοδοτείται από τις τράπεζες με στόχο τη μόχλευση καθώς, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της Εθνικής Λούκα Κατσέλη, ετοιμάζεται σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.
Κοινώς, το περίφημο «παράλληλο» τραπεζικό σύστημα της κυβέρνησης, που τόση φασαρία προκάλεσε προ μερικών μηνών, στηρίζεται σε διεθνή «εργαλεία» εναλλακτικής χρηματοδότησης όπως το crowdfunding και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
ΥΓ: Η αναφορά του πρωθυπουργού ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας περνά από την εξυγίανση των τραπεζών αφορούσε προφανώς στα κόκκινα δάνεια.
ΥΓ Ι: Το περίγραμμα του νέου αναπτυξιακού το έδωσε επίσης ο ΥΠΟΙΚ, κάνοντας λόγο για ποιοτικές παρεμβάσεις, όπως η παροχή κινήτρων σε εταιρείες παροχής λογισμικού. Χθες ο πρωθυπουργός έγινε πιο συγκεκριμένος μιλώντας για νέο αναπτυξιακό «που θα συνδυάζει μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με προσανατολισμό στην καινοτομία, στις εξαγωγές και στα προϊόντα υψηλής αποδοτικότητας».