«Λυμένο» θεωρεί ο επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς, το θέμα της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar και σε άλλους Eυρωπαίους διαχειριστές, σε δηλώσεις του προς το Euractiv.com μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Την αισιοδοξία του δικαιολόγησε στο ότι για όλα τα ρυθμιστικά που αφορούν στην ιδιότητα της Socar ως ιδιοκτήτη ανεξάρτητου διαχειριστή έχουν βρεθεί λύσεις μέσω της μείωσης του ποσοστού της αζέρικης κρατικής εταιρείας κάτω από το 50%.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε επενδύσεις αυτού του είδους, η Κομισιόν πάντα επιδιώκει να διασφαλίσει ότι στην αγορά που δραστηριοποιείται ο ανεξάρτητος διαχειριστής, ο ανταγωνισμός σε όλη την «αλυσίδα» της διακίνησης θα ασκείται κανονικά. Με αυτή τη λογική συζητήθηκαν με τη Socar οι λεπτομέρειες που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και το ποσοστό που θα κατέχει. Μπορεί να συνεχίζονται οι συζητήσεις, αλλά τα κυριότερα προβλήματα έχουν λυθεί και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καταλήγει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Σε ό,τι αφορά τώρα στο ενδιαφέρον των τριών ευρωπαϊκών εταιρειών διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου (ENAGAS, SNAM, Fluxys) να εξαγοράσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ, όπως μαθαίνει ο Χαμαιλέοντας, αυτό παραμένει ισχυρό, με τους Ιταλούς της SNAM να φαίνονται ιδιαίτερα δραστήριοι.
Σε κάθε περίπτωση, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι το «ντιλ» για την ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου θα... κυλήσει και επιτέλους Δημόσιο και ΕΛ.ΠΕ. θα εισπράξουν τα μερίδιά τους.
Εκτιμάται όμως ότι δεν θα συμβεί το ίδιο με τον διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος, τον ΑΔΜΗΕ, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει κρατικοποίηση του 51% με εισαγωγή στο χρηματιστήριο του 29% και πώληση σε επενδυτή του 20% των μετοχών.
Δεν θέλουμε να υπονοήσουμε κάτι, αλλά το γεγονός ότι στην πρόσφατη ομιλία του ο CEO της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μίλησε για τα πάντα εκτός από την πώληση σε δημόσιο και επενδυτές ενός από τα σημαντικότερα περιουσιακά της στοιχεία, κάτι λέει...