Σε νέα τροχιά εκτιμάται ότι μπαίνει ο διάλογος μεταξύ των ασφαλιστών και των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με το ταμείο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων), μετά την απόφαση που έλαβε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλάζουν τα δεδομένα που είχε δημιουργήσει ο νόμος Βρούτση και έτσι οι υποχρεωτικές εισφορές της εργοδοσίας (των ασφαλιστικών εταιρειών) δεν θα περιορίζονται πλέον στο 3% της μισθοδοσίας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η αλήθεια είναι ότι οι εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών υπήρξαν «γενναίες» κατά το παρελθόν και πως μετά τοn νόμο Βρούτση ξεκίνησε ένας διάλογος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες έθεσαν μια σειρά από όρους στη λειτουργία του Ταμείου, προκειμένου να συνεχίσουν να το ενισχύουν με ποσοστό ανώτερο του 3%, αλλά πολύ κατώτερο σε σχέση με αυτό των προηγούμενων ετών.
Ήδη για το 2015 είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών ένα αρκετά μικρότερο ποσό σε σχέση με εκείνο που δινόταν κατά το παρελθόν και εκκρεμούσε μια γενικότερη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που θα επέλυε το ζήτημα σε μακροπρόθεσμη βάση.
Αλήθεια επίσης είναι πως οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχουν περάσει από διάφορα κύματα, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να υποστηρίζουν ότι δεν αντέχουν να καταβάλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε περιβάλλον Solvency II και τους εργαζόμενους να υποστηρίζουν πως για τυχόν κεφαλαιακά ελλείμματα των ασφαλιστικών εταιρειών δεν ευθύνονται αυτοί, αλλά σε γενικές γραμμές οι διοικήσεις των εταιρειών.
Το θετικό πάντως ότι καθ' όλη τη μακρά διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καμιά πλευρά δεν «τράβηξε το σκοινί».
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, πιθανόν ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία.