Είναι προφανές πως ο δρόμος για τον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία), προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να ελπίζουν σε μια «αξιοπρεπή» σύνταξη, ανοίγει για τα καλά.
Κόντρα σε όλα υποστήριζε μέχρι και τη φετινή άνοιξη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος είναι έτοιμος να δεχτεί τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος.
Προφανώς, το θέμα είναι σοβαρό και θα πρέπει να εξεταστούν πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές παράμετροι.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν την υποχρεωτικότητα ένταξης σε επαγγελματικό ταμείο για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος ωστόσο θα είναι εκείνος που θα επιλέγει το επαγγελματικό ταμείο της αρεσκείας του. Επίσης, ζητούν η διαχείριση των Ταμείων να γίνεται από ανεξάρτητες εταιρείες συντάξεων και από ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής. Συμφωνεί άραγε η κυβέρνηση με ένα τέτοιο πλαίσιο, που λίγο-πολύ ισχύει και στο εξωτερικό;
Ένα δεύτερο ανοιχτό ζήτημα είναι το ποιες προϋποθέσεις φερεγγυότητας και αξιοπιστίας πρέπει να έχουν οι εταιρείες διαχείρισης των επαγγελματικών ταμείων. Λάθη δεν επιτρέπονται και οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι ασφυκτικοί.
Ζητούμενο επίσης είναι το πόσο εύκολα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να καταβάλουν πρόσθετα ποσά για την ενίσχυση της σύνταξης των δεύτερων, μέσα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπως η τρέχουσα.
Οπότε εύλογα μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων και το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων που θα πρέπει να θεσπίσει το κράτος, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων στα επαγγελματικά ταμεία.
Η υπόθεση έχει δρόμο μπροστά της, αλλά η αρχή φαίνεται πως έγινε...