Απογοητευτική ήταν η «συγκομιδή» αιτήσεων για επενδύσεις στις ΑΠΕ στο πλαίσιο του τριμηνιαίου κύκλου που έχει καθιερωθεί. Μόλις δύο αιτήσεις κατατέθηκαν στη ΡΑΕ τον Σεπτέμβριο. Η μία για μικρό υδροηλεκτρικό 1,5 μεγαβάτ στον Αλιάκμονα από την εταιρεία ΔΕΚΤΕΝ και η δεύτερη, για έργο βιομάζας των 5 μεγαβάτ στις Σέρρες, από την εταιρεία ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Δεν μιλάμε για τις «καλές εποχές», πριν τις περικοπές στις ταρίφες των ΑΠΕ από το new deal, όταν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεταφραζόταν σε δεκάδες αιτήσεις.
Ακόμη όμως και μέσα στην οικονομική κρίση και την πολιτική αβεβαιότητα, οι αιτήσεις ήταν πολλαπλάσιες από αυτές του Σεπτεμβρίου, κυρίως δε για αιολικά, μετά το πάγωμα των αδειών των φωτοβολταϊκών.
Από ό,τι μας λένε από την αγορά, οι σχεδόν ομαδικές ακυρώσεις αδειών για επενδύσεις σε μονάδες βιομάζας από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, η σχεδόν εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, σε συνδυασμό με την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων, έδωσαν τη χαριστική βολή στη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος και στις ΑΠΕ.
Στο χέρι της κρατά η κυβέρνηση την ανάταξη του επενδυτικού κλίματος, μας λένε οι ίδιοι, και εκτιμούν ότι έχει τις δυνατότητες να το κάνει.
Ο Χαμαιλέων πάντως θα αμφιβάλλει, μέχρι που οι κορυφές της κυβέρνησης δώσουν δείγματα ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα στελέχη εκείνα που συνεχίζουν να ζουν και να πράττουν με ιδεοληψίες «λαφαζανικού» χαρακτήρα.