Ξεπερασμένη από την εξέλιξη της άτυπης διαβούλευσης μεταξύ ξένων funds που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο εγχώριων συστημικών τραπεζών και της τρόικας είναι, όπως μαθαίνουμε, η αρχική πρόταση W. Ross για έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos).
Από τα μέσα Αυγούστου, όταν ο W. Ross, ιδρυτής του ομώνυμου fund, έστειλε επιστολή σε ΕΚΤ και ΤτΕ μέχρι σήμερα έχει κυλήσει μπόλικο νερό στο αυλάκι του... lobbying που κάνουν οι ξένοι.
Το μόνο που έχει μείνει από την πρόταση Ross είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ανάγκη διαχωρισμού στον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών.
Η πρόταση ήταν η πρώτη που επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί στους ιδιώτες η δυνατότητα κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν μόνο από το Asset Quality Review και το βασικό σενάριο της άσκησης.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια πρότεινε να καλυφθούν από το ΤΧΣ, μέσω CoCos ή προνομιούχων μετοχών, που θα μετατρέπονταν σε κοινές μετοχές κάθε φορά που ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα υποχωρούσε κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό.
Οι θεσμοί που απαρτίζουν την τρόικα θέλουν να δοθούν κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Από την άλλη, όμως, κάποιοι εξ αυτών επιδιώκουν να διασφαλισθεί μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και η βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων σε επίπεδο Common Equity Tier I πέραν της αναγκαίας θωράκισης.
Επομένως, η λύση της συμμετοχής του Δημοσίου (σ.σ. μέσω ΤΧΣ) με κάλυψη των CoCos που θα εκδώσουν οι τράπεζες μάλλον απομακρύνεται.
Το πώς θα μετατεθεί το dilution, εάν και εφόσον χρειαστούν τα κεφάλαια που θα προβλέπει το δυσμενές σενάριο, είναι προς επεξεργασία...