Η συνολική αξιολόγηση των εγχώριων τραπεζών (συστημικών και μη) βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 Αυγούστου.
Παρ' όλα αυτά, προς το παρόν, δεν έχουν γνωστοποιηθεί κρίσιμες παράμετροι, πέραν των μακροοικονομικών παραδοχών για το βασικό σενάριο, οι οποίες διέρρευσαν λόγω και των διαφορετικών εκτιμήσεων της ελληνικής πλευράς.
Κομβικά σημεία, όπως πού θα μπει ο ελάχιστος πήχης κεφαλαιακής επάρκειας με το βασικό και με το δυσμενές σενάριο, είναι ακόμη άγνωστα, με αποτέλεσμα το εύρος των εκτιμήσεων της αγοράς για το πού θα βγουν οι κεφαλαιακές ανάγκες να παραμένει μεγάλο.
Την ίδια ώρα, πάντως, που η ΕΚΤ αφήνει τράπεζες και επενδυτές στο βαθύ σκοτάδι, τα νέα από την Ισπανία δεν είναι ευχάριστα.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έθεσε για μεγάλες ισπανικές τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ ελάχιστο δείκτη Common Equity Tier I της τάξης του 8 με 9%.
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα, σε κάποια ή κάποιες τράπεζες ο πήχης για τον δείκτη CET I μπήκε στο 10%.
Ποια ήταν η αιτία της συντηρητικής παρέμβασης από πλευράς SSM;
Οι υψηλές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits –DTAs) που έχουν από το Δημόσιο οι ισπανικές τράπεζες.
Οι οποίες είναι αρκετά χαμηλότερες, ως ποσοστό επί των εποπτικών κεφαλαίων, από αυτές που έχουν συσσωρεύσει έναντι της Ελληνικής Δημοκρατίας οι εγχώριες συστημικές τράπεζες.