Θαύμα... θαύμα, θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς. Ίσως για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει το κόστος συντήρησης των περίπου 250 σμυριδωρύχων της Νάξου, από τους οποίους αγοράζει υποχρεωτικά το μετάλλευμα, καθώς το μετάλλευμα φαίνεται ότι ξαφνικά απόκτησε αξία που για χρόνια έμενε... «κρυμμένη».
Στον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες, κατέθεσαν προσφορές δύο ενδιαφερόμενοι. Μία μεταλλευτική, θυγατρική πλέον πολυεθνικής εταιρείας, και ένας ιδιώτης. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στον δεύτερο, με τίμημα 30,30 ευρώ ο τόνος για τη σμύριδα πρώτης ποιότητας και 18,30 ευρώ για τη δεύτερης ποιότητας. Συνολικό έσοδο για το Δημόσιο λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Γιατί σημειώνουμε τα παραπάνω; Επειδή τα τελευταία χρόνια οι διαγωνισμοί του Δημοσίου για την πώληση σμύριδας κατακυρώνονταν σε μία εταιρεία στο ένα τρίτο έως το μισό της τιμής του τελευταίου διαγωνισμού. Και επειδή ακόμη, το οικονομικό αποτέλεσμα των διαγωνισμών δεν κάλυπτε ούτε τις εργοδοτικές εισφορές για τα ένσημα των σμυριδεργατών.
Η διαφορά του φετινού διαγωνισμού από τους προηγούμενους έχει να κάνει με το ότι έθεσε τιμές εκκίνησης 16 ευρώ ο τόνος για το μετάλλευμα πρώτης ποιότητας και 12 ευρώ για το δεύτερης ποιότητας.
Ο ιδιώτης στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, όπως είδαμε, πρόσφερε 50% έως και 100% πάνω από την τιμή εκκίνησης. Πράγμα που σημαίνει ότι και αυτοί που έθεσαν την τιμή εκκίνησης δεν έλαβαν υπόψη τις τιμές της αγοράς.
Και επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο ιδιώτης είναι διατεθειμένος να χάσει την εγγυητική των 50.000 ευρώ που κατέθεσε μαζί με την προσφορά του, μάλλον έχει βρει αγοραστή για τις ποσότητες που αγοράζει και εξασφαλισμένο και το εμπορικό του περιθώριο.
Καταληκτικά, υποπτευόμαστε ότι μάλλον ο ιδιώτης χάλασε ένα πολύχρονο πάρτι με τις πωλήσεις σμύριδας από το Ελληνικό Δημόσιο.
Αρκεί βέβαια να ολοκληρωθεί αισίως ο διαγωνισμός, γιατί ο διάολος έχει πολλά ποδάρια.
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ. Συμφωνίες με 273 Έλληνες παραγωγούς για τη συμβολαιακή καλλιέργεια περίπου 23.000 στρεμμάτων δίκοκκου σίτου (triticum dicoccum) και σίτου Ντίνκελ (triticum spelta) πραγματοποίησε εντός του πρώτου εξαμήνου η Μύλοι Λούλη, στο πλαίσιο συνέχισης του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας.
Το δίκοκκο σιτάρι (triticum dicoccum) και το σιτάρι Ντίνκελ (triticum spelta) αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλεύρων ολικής άλεσης και διατίθενται με την επωνυμία «Αλεύρι Ζην Ολικής Άλεσης Πετρόμυλου από Δίκοκκο Σιτάρι» σε επαγγελματίες και καταναλωτές και με την επωνυμία «Αλεύρι Ντίνκελ Ολικής Αλέσεως» στους επαγγελματίες αρτοποιούς.
Σημειώνεται πως πέρυσι τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε η κατασκευή γραμμής αποφλοίωσης δίκοκκου σιταριού, μία επένδυση ύψους 200 χιλ. ευρώ, που έχει παραγωγική δυνατότητα 20ton/24h.