Τις ώρες που διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τις επιπτώσεις ενός Grexit στις περιφερειακές οικονομίες της ΟΝΕ και ιδίως των χωρών που μόλις εξήλθαν από σταθεροποιητικά προγράμματα.
Έτσι ο Χαμαιλέων κρίνει ότι αξίζει τον κόπο η προσέγγιση που κάνουν 12 Πορτογάλοι οικονομολόγοι, σε μελέτη τους για τις άμεσες και τις έμμεσες επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία της χώρας τους η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος εν όψει της κατάρτισης του προεκλογικού του προγράμματος και δημοσιεύθηκε στα μέσα του Ιουνίου. Μεταφέρουμε περίληψή της, όπως περιλαμβάνεται στη μηνιαία έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Λισαβόνα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη για την Πορτογαλία, όχι τόσο λόγω της άμεσης έκθεσής της στο ελληνικό χρέος, όσο λόγω των έμμεσων επιπτώσεων στην πορτογαλική οικονομία.
Εκτιμάται ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα έθετε ζήτημα παραμονής της Πορτογαλίας σε αυτήν και σε τελική ανάλυση θα διακύβευε την ίδια την ύπαρξη του ευρώ. Η εν λόγω μελέτη προβλέπει ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδος θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας, κατά την προσεχή τετραετία, από 2,6% σε 0,5%.
Το κόστος για την πορτογαλική οικονομία θα ανερχόταν, σε αυτήν την περίπτωση, σε άνω των 15 δισ. ευρώ, η ανεργία δεν θα υποχωρούσε κάτω του 13%, το δημόσιο χρέος θα ξεπερνούσε το 135% επί του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανερχόταν το 2019 σε 4,6% επί του ΑΕΠ.
Επισημαίνεται ότι η άμεση έκθεση της Πορτογαλίας στο ελληνικό χρέος υπολογίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ήτοι 2,6% επί του πορτογαλικού ΑΕΠ. Εξ αυτών, το 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από διμερή δάνεια, 2,8 δισ. ευρώ προέρχονται από υποχρεώσεις εντός του Ευρωσυστήματος (intra-eurosystem liabilities) και 0,7 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Programme).
Εξάλλου, η έκθεση των πορτογαλικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα έχει περιορισθεί σημαντικά τα τελευταία έτη, από 6,8 δισ. ευρώ το 2009, σε 300 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014.