ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το data room για την Τράπεζα Αττικής καθώς ολοκληρώθηκε η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Περισσότερα από 10 funds κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων τα KKR, Apollo, Carlyle και θα έχουν την ευκαιρία να διεξαγάγουν due diligence στην τράπεζα για να υποβάλουν τις τελικές προσφορές τους για τη θέση του cornerstone investor της ΑΜΚ.
ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΤΕΧΝ: Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει τη λειτουργία ως το 2016 τεσσάρων αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 94 MW, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Το συνολικό κόστος κατασκευής εκτιμάται σε 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθούν από αναπτυξιακά προγράμματα. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τα κεφάλαια που θα αντλήσει από τους επενδυτές, από νέο δανεισμό αλλά και μέσω των ταμειακών ροών της εταιρείας.
Οι πωλήσεις το 2016 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 14 εκατ.
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, η εταιρεία ενδείκνυται για μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές καθώς ο δείκτης EV/EBITDA με βάση τις εκτιμήσεις μεγεθών για το 2016 διαμορφώνεται στην περιοχή του 6.
ΟΤΕ: Προτεραιότητα δείχνει να παραμένει για το management του ΟΤΕ και την Deutsche Telekom η περαιτέρω βελτίωση του ισολογισμού του Οργανισμού.
Η επιτυχής έκδοση εξαετούς διάρκειας ομολόγου ύψους 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% και το γεγονός ότι τα 500 εκατ. προήλθαν από ανταλλαγή ομολόγων λήξης 2015 και 2016 μειώνουν το μέσο επιτόκιο δανεισμού και βελτιώνουν την καμπύλη των επιτοκίων και τη διάρκεια του δανεισμού.
Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται και τα μεγέθη της μητρικής Deutsche Telekom, η οποία δεν δείχνει από την άλλη να βιάζεται να εισπράξει μέρισμα από τον ΟΤΕ.
ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΤΩΝ ΟΤΑ: Στους «μεγάλους χαμένους» αυτών που δανείστηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου συγκαταλέγονται και κάμποσοι δήμοι της χώρας, με αποτέλεσμα να το... φυσάνε και να μην κρυώνει εξαιτίας της ανατίμησης του ελβετικού νομίσματος.
Και αυτοί δεν μπορούν τώρα να επικαλεστούν, όπως αρκετοί ιδιώτες, ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν και να εκτιμήσουν τους κινδύνους ενός τέτοιου δανείου.
Γιατί αν το κάνουν, θα παραδεχτούν την ανεπάρκειά τους...