Μετά το τέλος αυτών των διακοπών θα έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από το λουκέτο του ομίλου Ασπίς και παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα:
Πρώτον, κανένας ασφαλισμένος δεν έχει αποζημιωθεί, σύμφωνα είτε με τον νόμο του 2009, είτε με τους μεταγενέστερους νόμους που «κούρευαν» υποχρεώσεις.
Δεύτερον, κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι.
Και τρίτον, είναι βέβαιο πως η εκκαθάριση των εταιρειών (για να αντληθούν κάποια χρήματα και μέσω αυτών να αποζημιωθούν ως έναν βαθμό τουλάχιστον οι ασφαλισμένοι) θα πάρει κάμποσα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.
Στα ακίνητα για παράδειγμα περιλαμβάνονται ορισμένα που δεν πωλούνται... ούτε με σφαίρες (βλέπε αγροδασόκτημα χιλιάδων στρεμμάτων στη Βόρεια Εύβοια!), ορισμένα άλλα ήταν από τότε αποτιμημένα... στο Θεό και βέβαια θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και πως από το 2009 οι αξίες των ακινήτων και η εμπορευσιμότητά τους έχουν υποχωρήσει δραματικά.
Όσο για τις απαιτήσεις του ομίλου ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από διαμεσολαβούντες, οι «μεγάλες υποθέσεις» εξακολουθούν να είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και κάμποσες άλλες δεν αναμένεται να εισπραχθούν... εις τους αιώνας των αιώνων.
Τέλος, λέγεται πως στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται πολλές όπου είτε οι απαιτήσεις του ομίλου είναι «στον αέρα», είτε συνοδεύονται από μεγαλύτερες υποχρεώσεις του προς τα ίδια πρόσωπα (με βάση τη νομοθεσία, οι διαμεσολαβούντες θα πρέπει να πληρώσουν αμέσως τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να έχουν το δικαίωμα του συμψηφισμού με τις απαιτήσεις τους).
Από πολιτική άποψη, δε, η υπόθεση της Ασπίς έχει πάψει πλέον να πουλάει, ή αλλιώς μέλη της κυβέρνησης πιστεύουν πως αν ήταν να δοθούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του κράτους, το (μικρο)πολιτικό όφελος θα ήταν μεγαλύτερο αν δίνονταν μέσα από τη μορφή κοινωνικών επιδομάτων και μειώσεων φόρων.
Το «μπαλάκι» στο ΣτΕ
Παρ' όλα αυτά, ο παράγοντας που μπορεί να αναθερμάνει το όλο ζήτημα και να επιταχύνει τις εξελίξεις ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι είναι η αναμενόμενη (ακόμη και εντός του Ιουλίου) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχουν προσφύγει οι ασφαλισμένοι της Ασπίς.
Νομικοί κύκλοι μάλιστα εκτιμούν ως σαφώς πιθανό σενάριο το ΣτΕ να γνωμοδοτήσει θετικά επί του αιτήματος των ασφαλισμένων και να θέσουν το ζήτημα στην ολομέλεια του ΣτΕ.
Όπως μάλιστα υποστηρίζουν, η πολιτική των... καθυστερήσεων που παίζουν στο συγκεκριμένο ζήτημα οι τελευταίες κυβερνήσεις ενδεχομένως να τους βγει σε κακό.
Συγκεκριμένα, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων κυμαίνονται γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Αν περίπου 100 εκατ. καλυφθούν από την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, τότε το Επικουρικό Κεφάλαιο θα κληθεί να καταβάλει το 70% του υπόλοιπου ποσού (γύρω στα 350 εκατ. ευρώ), το οποίο ωστόσο σήμερα δεν διαθέτει.
Αν όμως τελικά το δημόσιο χάσει την υπόθεση δικαστικά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να υποχρεωθεί να καταβάλει το ίδιο το ποσό των 500, και όχι των 350 εκατ. ευρώ...
Οψόμεθα...