Από τις 20 Μαΐου είχαμε γράψει στο Euro2day.gr πως οι κυπριακές τράπεζες -και ιδίως η Τράπεζα Κύπρου- θα επιδίωκαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ώστε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Χθες λοιπόν ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε το όλο θέμα, παραθέτοντας την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν χρήμα από το εξωτερικό, αλλά και το πόσο θα ευνοούσε τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας («ψήφος εμπιστοσύνης») η προσέλκυση ξένων επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.
Ο προβληματισμός της κυβέρνησης είναι σαφής: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι τεράστια και κανείς δεν γνωρίζει πώς αυτά θα μπορούσαν να εισπραχθούν, ακόμη και αν άλλαζε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά.
Επίσης, μια επιθετική πολιτική των τραπεζών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την είσπραξη μεγάλου ποσοστού των δανείων αφενός κινδυνεύει να καταστεί αναποτελεσματική (πώς να εισπράξεις κεφάλαια σε μια οικονομία που βλέπει το ΑΕΠ της να υποχωρεί 5%;) και αφετέρου θα επιφέρει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος τόσο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και στο κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Άλλωστε οι μέχρι τώρα επιδόσεις των τραπεζών στο μέτωπο της είσπραξης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.
Η κυβέρνηση λοιπόν έχει κάθε λόγο να βολεύεται αν οι περισσότεροι χρεωμένοι Κύπριοι τη γλιτώσουν με χρήματα μάλιστα που θα καταβληθούν από ξένους.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι εκπρόσωποι των «κουρεμένων» Ρώσων και λοιπών καταθετών που έγιναν άθελά τους μεγαλομέτοχοι στην Τράπεζα Κύπρου κάθε άλλο παρά... ενθουσιάζονται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Και αυτό γιατί μια αύξηση κεφαλαίου θα γίνει προφανώς με όρους που θα συμφέρουν τους νέους μετόχους με αποτέλεσμα η διάχυση (dilution) να είναι μεγάλη και ουσιαστικά -όπως υποστηρίζουν- οι πρώην μεγαλοκαταθέτες και σημερινοί (μεγαλο)μέτοχοι να «κουρευτούν» για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια!
Οι «Ρώσοι» λοιπόν προτείνουν πρώτα να γίνει ένα μεγάλο ντου για την είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη συνέχεια -και μάλιστα μόνο αν χρειαστεί- να υλοποιηθεί μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σαφώς μικρότερη σε έκταση από αυτήν που σχεδιάζεται σήμερα.
Τι ακριβώς θα γίνει δεν μπορεί να προβλεφθεί, ωστόσο οι Ρώσοι δεν κατέχουν την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου...