Όσοι ασχολούνται με την αγορά ακινήτων υπενθυμίζουν πως ακόμα και την περίοδο της ευφορίας οι ξένοι επενδυτές απείχαν ή ήταν εξαιρετικά επιλεκτικοί. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη ξένη επένδυση της προηγούμενης δεκαετίας στα ακίνητα ήταν η συμμετοχή της HSBC στο εμπορικό κέντρο The Mall του ομίλου Λάτση.
Η Lamda Development πέρασε από χίλια μύρια κύματα και στο τέλος -με πολυετή καθυστέρηση- το εμπορικό κέντρο έφτασε να κηρυχθεί αυθαίρετο από το Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει ζητήσει αλλαγή της νομοθεσίας. Κάναμε ως χώρα ό,τι μπορούσαμε για να δυσφημήσουμε την αγορά ακινήτων και στη συνέχεια αναρωτιόμαστε πού πήγαν οι διεθνείς επενδυτές.
Κάποιοι άλλοι ξένοι επενδυτές είτε πρόλαβαν να φύγουν λίγο πριν από την κρίση σπάζοντας συμβόλαια και πληρώνοντας τα σχετικά penalties (όπως συνέβη με τον παραλίγο επενδυτή στο εμπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα, που ανέπτυξε η REDS του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), είτε έφυγαν με πολλές ζημίες, όπως τα funds που είχαν πάρει τα ακίνητα που στέγαζαν τα Praktiker και τα πώλησαν στη μισή τιμή στη Eurobank Properties.
Λέγεται πως και η Pradera, που ελέγχει ακίνητα στα οποία λειτουργούν Village, προσπαθεί εδώ και μήνες να εγκαταλείψει τη χώρα, χωρίς αποτέλεσμα.
Γι' αυτό και στην αγορά επισημαίνουν πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Για παράδειγμα, δυσκολεύονται να καταλάβουν τον θόρυβο γύρω από υποτιθέμενη επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας όταν γνωρίζουν πως η εταιρεία που το προωθεί δεν απασχολεί ούτε έναν υπάλληλο!
Ακόμα και ο εγχώριος παράγων που πιέζει μάταια για τις αδειοδοτήσεις μάλλον δουλεύει με μπλοκάκι.
Βέβαια ο τελευταίος είχε εξαγγείλει και την προηγούμενη δεκαετία έσοδα δισεκατομμυρίων για το δημόσιο από την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας.
Ακόμα τα περιμένουμε, αν και υπάρχει ελπίδα μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, όπως δείχνουν οι περιπτώσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Ελληνικού.