Σε «λομπίστρια» πρώτης γραμμής στο θέμα των αμερικανικών εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη έχει αναδειχθεί η ευρωβουλευτίς του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα. Με την ιδιότητά της ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ενεργειακά θέματα πιέζει ιδιαίτερα τις αρχές των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που σχεδιάζονται στις εξαγωγές αμερικανικού αερίου.
Σύμφωνα με την κ. Τζαβέλλα, από μελέτες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ για τη διαμόρφωση των τιμών του αμερικάνικου αερίου (shale gas) σε διάφορες αγορές της Ε.Ε., προκύπτει ότι στην Ελλάδα η τιμή του θα μπορούσε να κυμαίνεται στα 7,2-7,8 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (ΜBTU). Δηλαδή λιγότερα από τα μισά των 17 δολαρίων που σύμφωνα με την ίδια είναι το μέσο κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι βιομηχανίες στην Ελλάδα σήμερα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ διεξάγεται μια έντονη διαμάχη μεταξύ των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου με επικεφαλής την τεράστια βιομηχανία χημικών Dow Chemical και των παραγωγών αερίου. Οι πρώτοι πιέζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Υπολογίζουν δηλαδή ότι με εξαγωγές πάνω από ένα όριο θα αυξηθούν οι τιμές του καυσίμου στην εσωτερική και άρα τα προϊόντα τους θα χάσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του χαμηλού ενεργειακού κόστους. Από την άλλη οι παραγωγοί πιέζουν για απελευθέρωση των εξαγωγών που θα δώσει νέα ώθηση στη βιομηχανία του shale gas, αύξηση απασχόλησης κ.λπ.
Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για τη διαπραγμάτευση ΔΕΠΑ-Gazprom επί των τιμών του ρώσικου αερίου, οι πληροφορίες του ΧΑΜ αναφέρουν ότι δύσκολα θα υπάρξει κατάληξη, καθώς οι δύο πλευρές δείχνουν να το ξανασκέφτονται το θέμα.
Επιστολή των Ρώσων με τελικές προτάσεις δεν έφτασε ακόμη στη ΔΕΠΑ. Το επίπεδο τιμής στο οποίο έφτασε η μέχρι στιγμής συζήτηση, δηλαδή περίπου 396 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, δεν ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση.
Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης της ΔΕΠΑ.