Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για άμεση κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση - ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών.Η κατάθεση και ψήφιση του νόμου μετατέθηκε, όπως είναι γνωστό, σε ευθετότερο χρόνο, λόγω των αντιδράσεων μερίδας βουλευτών της συμπολίτευσης.
Οι αντιδρώντες βουλευτές διαμήνυσαν στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νομοσχέδιο με διάταξη που θα επιτρέπει στο ΤΧΣ να διαθέσει μετοχές τραπεζών με τιμή χαμηλότερη της τιμής κτήσης, ούτε την απαλλαγή των μελών του Ταμείου από τυχόν ευθύνες.
Με δεδομένο ότι ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών μεγαλώνει αντί να μειώνεται, οι λύσεις για την κυβέρνηση περιορίζονται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στις εξής δύο:
Eίτε να συντάξει εξαρχής το σχέδιο νόμου, βρίσκοντας μια φόρμουλα για την τιμή διάθεσης που θα ικανοποιεί και τους βουλευτές αλλά και τους υποψήφιους επενδυτές των τραπεζών. Πράγμα δύσκολο ιδιαίτερα στην περίπτωση της Eurobank που επείγει.
Είτε να το περάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και η Βουλή να κληθεί να το επικυρώσει σε δεύτερο χρόνο.
Πρόκειται για πολιτική τακτική που θα είχε νόημα αν η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα.
Να αναγάγει, δηλαδή, το θέμα της έγκρισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Σε χρόνο, δε, που να επιτρέπει την προκήρυξη εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στην περίπτωση που η Βουλή δεν δώσει την έγκρισή της.
Σενάριο με μικρές πιθανότητες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...