ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Λογικό είναι. Έπειτα από 3 – 4 χρόνια που ασχολούνται με κάθε διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης οι εγχώριοι και ξένοι σύμβουλοι αποκτούν τέτοια οικειότητα με την εγχώρια αγορά ώστε να αλλάξουν ρόλο. Αφήστε που το λεγόμενο success fee δεν πρόκειται να το δουν ποτέ, αφού πολλοί διαγωνισμοί είναι μονίμως σε... εξέλιξη.
Οπότε τι να σου κάνουν και οι σύμβουλοι. Αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και να συνεργαστούν με τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς με την ελπίδα πως θα κερδίσουν περισσότερα.
Έτσι λέγεται πως συνέβη στον διαγωνισμό για το Ελληνικό. Όσοι παρακολουθούν το φιλόδοξο εγχείρημα υποστηρίζουν πως η λίστα των συμβούλων που φιλοξενείται σήμερα στον δικτυακό τόπο του ΤΑΙΠΕΔ είναι ανεπίκαιρη.
Όπως εξηγούν, ένας ξένος σύμβουλος που αναφέρεται στη λίστα έχει αποχωρήσει και συνεργάζεται με κάποιον εκ των υποψηφίων. Το ίδιο έχει πράξει και ένας ακόμα σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό.
Χωρίς να είναι γνωστό αν απλώς αποχώρησε ή βρήκε πελατεία μεταξύ των επενδυτών...
ΤΣΙΓΑΡΑ. «Αν το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στον παράδεισο, τότε δεν θα πάω», έλεγε ο Αμερικανός λογοτέχνης και καπνιστής Μαρκ Τουέιν. Την ατάκα θυμήθηκε η στήλη μετά την πρόσφατη αύξηση στα τσιγάρα (σ.σ. 7η κατά σειρά από το 2008) με την οποία αυξήθηκε η τιμή του πακέτου κατά 10 λεπτά.
Δεν αποκλείεται, όμως, οι καπνιστές να βρεθούν αντιμέτωποι με μία ακόμα αύξηση. Ο λόγος είναι ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να χρηματοδοτηθεί η νέα «ηλεκτρονική» σήμανση των πακέτων τσιγάρων που θα βοηθήσει στην πάταξη του λαθρεμπορίου, που μαστίζει τον κλάδο και τα κρατικά έσοδα.
Παράγοντες του χώρου υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό το μάρμαρο να μετακυλιστεί (και πάλι) στους καπνιστές.
Μ' αυτά και μ' αυτά, δεν είναι εκτός πραγματικότητας να ισχυριστεί κανείς ότι ο «έντιμος» καπνιστής, αυτός που επιμένει να αγοράζει φορολογημένα τσιγάρα, το πληρώνει εις διπλούν: Αφενός μέσω της αύξησης στην τιμή του πακέτου (αφορά τους καπνιστές) και αφ τέρου μέσω των χαρατσιών.
Το δεύτερο γιατί τα απολεσθέντα φορολογικά έσοδα, λόγω της υψηλής τιμής ,υπολογίζονται στα 2,1 δισ. ευρώ την 6ετία 2008-2013…