Δέκα επτά μετοχές έγραψαν την Δευτέρα που μας πέρασε υψηλό δωδεκαμήνου, μετά το 2,64% και το σκαρφάλωμα του Γενικού Δείκτη στις 1.197 μονάδες!
Πρόκειται για:
Δύο ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties και Trastor), καθώς ο κλάδος βρίσκεται για διάφορους λόγους στο κέντρο της επικαιρότητας. Δύο (ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) από τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Οκτώ κλασικά blue chips (ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν (π), Folli-Follie).
Και άλλες πέντε μετοχές (Αεροπορία Αιγαίου, Καρέλιας, Kleeman, Αιολική ΑΕΕΧ, Βαβαρέσος), οι πλείστες εκ των οποίων ενδεχομένως θα μπορούσαν για διάφορους λόγους να δικαιολογήσουν ένα μετοχικό «πέταγμα».
Για παράδειγμα, η Αεροπορία Αιγαίου περνάει φέτος σε κερδοφόρο πορεία, εξαγοράζοντας επιπλέον και την Olympic Air. Η Αιολική διαπραγματεύεται με υψηλό discount έναντι της εσωτερικής της αξίας. Ο όμιλος Καρέλια ανεβάζει τα τελευταία χρόνια συνεχώς την κερδοφορία του και τα διαθέσιμα στο ταμείο του. Η Kleeman μπορεί να «πονάει» στο μέτωπο της κερδοφορίας, ωστόσο αποτελεί ένα γερό εξαγωγικό χαρτί. Και τέλος η Βαρβαρέσος, από εκεί που ήταν εντελώς ξεγραμμένη, τώρα ελπίζει να σωθεί μετά και την κεφαλαιακή της αναδιάρθρωση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ζητούμενο για μεγάλο μέρος του επενδυτικού κοινού, είναι το κατά πόσο η ανοδική κίνηση του τελευταίου διαστήματος θα περάσει περισσότερο έντονα στα χαρτιά της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Μιλάμε για... το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου.
Οι περισσότεροι εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι σ' ένα τέτοιο σενάριο, επισημαίνοντας εμπόδια, όπως η χαμηλή εμπορευσιμότητα, ή το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές που τοποθετούνται σε τέτοια χαρτιά, έχουν μετατραπεί λόγω της κρίσης σε... δανειολήπτες.
Παρόλα αυτά, στέλεχος μικρομεσαίας υγιούς εισηγμένης εταιρείας που χτίζει σταδιακά την εξωστρέφειά της, άφησε... ακτίνες αισιοδοξίας:
«Πριν κάποιο καιρό, οι θεσμικοί επενδυτές δεν έδειχναν το παραμικρό ενδιαφέρον για μας. Σήμερα, έρχονται να ακούσουν τις παρουσιάσεις που κάνουμε, ρωτούν με ενδιαφέρον και αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά μήπως είναι καιρός να τοποθετηθούν σε νοικοκυρεμένα χαρτιά χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων».
Σύμφωνα άλλωστε με το ίδιο στέλεχος, «μέρος των ιδιωτών επενδυτών που μπήκε στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και στη συνέχεια πούλησε στα hedge funds του εξωτερικού τις θέσεις του, σήμερα διαθέτει κάποια ρευστότητα στο χαρτοφυλάκιό του και προβληματίζεται: χάθηκε τελικά το τρένο της ανόδου; Έχουν κι άλλο πάνω τα blue chips στο "μαγαζί", ή μήπως ήρθε η ώρα να... δοκιμάσει κάποιος στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις;».