Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ( NPLs) μαζί με την έλευση επενδύσεων αποτελούν τα δύο μεγάλα στοιχήματα του επόμενου διαστήματος.Αν κυβέρνηση και τράπεζες τα κερδίσουν, ανοίγει ο δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη και καθίσταται ευχερέστερη η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών
Το πρόβλημα των NPLs είναι ίσως το δυσκολότερο καθώς θα πρέπει να συνδυασθεί με αναδιάρθρωση και εξυγίανση μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων.
Γιατί, όπως νωρίς επισήμανε η στήλη New Deal τα ζόμπι πνίγουν την ανάπτυξη μιας και οι τράπεζες θα δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο ως το 2017.
Στο παραπάνω πλαίσιο πριν από μερικούς μήνες έπεσε η ιδέα στο τραπέζι από συστημική τράπεζα να υπάρξει πρόγραμμα ευρείας αναδιάρθρωσης δανείων και μεγάλων επιχειρήσεων σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας.
Να επιλεγούν, δηλαδή, κλάδοι με ουσιαστική συμβολή, τόσο στο ΑΕΠ, όσο και στο νέο εξωστρεφές μοντέλο της οικονομίας, και να τρέξουν από τις τράπεζες προγράμματα αναδιάρθρωσης – ρύθμισης δανείων για όσες από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τους απαρτίζουν, τις χρειάζονται.
Η κατάθεση της πρότασης αποτέλεσε την απαρχή για ένα ευρύ άτυπο διάλογο μεταξύ τραπεζών, αρχών και κυβερνητικών στελεχών, αποσπάσματα του οποίου βγαίνουν εσχάτως και στη δημοσιότητα.
Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι από νωρίς υπήρξαν αντιδράσεις στην πρόταση.
Κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσουν ρυθμίσεις όπως η κεφαλαιοποίηση δανείων από τις τράπεζες αν δεν εισρεύσει φρέσκο χρήμα και δεν παραμείνει το management σε χέρια ιδιωτών.
Διαφωνίες υπήρξαν και για τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να επιλεγούν οι κλάδοι, οι οποίες βέβαια είχαν να κάνουν με την έκθεση που έχει ανά κλάδο η κάθε τράπεζα.
Όπως και να ναι, πάντως, η όλη συζήτηση έχει «παγώσει» εν αναμονή της νέας στρατηγικής για τα προβληματικά δάνεια. Για την οποία πρακτικά θα αποφασίσει η Τρόικα.
Υ. Γ.: Εν τω μεταξύ έχουν ανατεθεί από τράπεζες μελέτες για αναδιάρθρωση σειράς κλάδων της οικονομίας. Είναι σίγουρο, ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα τους χρειασθούν στο προσεχές μέλλον.