Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2013

Το παρασκήνιο της πρωτοφανούς ρήξης Αναστασιάδη-κεντρικής τράπεζας

Το παρασκήνιο της πρωτοφανούς ρήξης Αναστασιάδη-κεντρικής τράπεζας
Από χθες σας λέγαμε πως η κυβέρνηση και ο επιχειρηματικός κόσμος στη Μεγαλόνησο πνέει τα μένεα εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της έγκρισης του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου (ενώ ο κόσμος καίγεται, η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει εδώ και δύο εβδομάδες να... εξετάζει τα βιογραφικά των ψηφισθέντων μελών του Δ.Σ.).

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν δραματικές.

Είναι η πρώτη φορά στην κυπριακή ιστορία που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει δημόσια πως εξετάζει τρόπους να αποπέμψει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μέσω της δικαστικής οδού (εγχείρημα μακρόχρονο και νομικά δύσκολο).

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός πολιτικού κόμματος (Μάριος Καρογιάν, ΔΗΚΟ) ζητά την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι η πρώτη φορά που ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς εκφράζει με γραπτή δήλωσή του την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου (μεταξύ άλλων η Τράπεζα Κύπρου είναι η εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο κυπριακό χρηματιστήριο).

Οι πραγματικές αιτίες της ρήξης

Προφανές είναι, ωστόσο, πως η τόσο έντονη κόντρα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών δεν οφείλεται στο γεγονός της «σχολαστικότητας», ή έστω της «γραφειοκρατικής αντιμετώπισης» ενός τόσο σημαντικού ζητήματος από την Κεντρική Τράπεζα.

Η ρήξη άλλωστε μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Δημητριάδη είχε αρχίσει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η κυβέρνηση είχε εμφανιστεί έντονα δυσαρεστημένη για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε τα θέματα της αρμοδιότητάς του με τους Ευρωπαίους ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Κάποιοι μάλιστα είχαν κατηγορήσει τον κ. Δημητριάδη ότι έπαιρνε γραμμή από την ΕΚΤ.

Στη συνέχεια, αν και επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι, οι χαρακτηριστικές καθυστερήσεις της Κεντρικής Τράπεζας στη διευθέτηση του προβλήματος της Τράπεζας Κύπρου έκαναν έξαλλους την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Ενδεικτική η θέση του κ. Πρόδρομου Προδρόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι ενώ ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωνε τη βουλή πως η εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου ήταν θέμα λίγων 24ώρων στην πράξη χρειάστηκαν τέσσερις ολόκληροι μήνες!

Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις για την οικονομική χρήση του 2012...

Το ποτήρι όμως ξεχείλισε το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς, ενώ η κυβέρνηση και οι Ρώσοι συμφώνησαν σε ένα συναινετικό σχήμα διοικητικού συμβουλίου στην Τράπεζα Κύπρου (προκειμένου το κράτος να έχει την πλειοψηφία των μελών, οι ξένοι να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο και οι Ρώσοι να πειστούν να κρατήσουν τα υπόλοιπα λεφτά τους στην Κύπρο), η Κεντρική Τράπεζα κωλυσιεργεί τις σχετικές εγκρίσεις των μελών του Δ.Σ. εδώ και δύο εβδομάδες...

Πιθανότατα, πίσω από όλο το ζήτημα κρύβεται έντονο παρασκήνιο, καθώς από την πρώτη κιόλας ημέρα (βλέπε σχετικό δημοσίευμα στον «Χαμαιλέοντα») η τρόικα είχε θορυβηθεί με τη μαζική συμμετοχή των Ρώσων και ιδιαίτερα με αυτήν του αντιπροέδρου του Δ.Σ.

Έτσι, η χαρακτηριστικότατη καθυστέρηση της Κεντρικής Τράπεζας για ένα τόσο φλέγον ζήτημα για την οικονομία ενέτεινε τις υποψίες για τη γενικότερη στάση που τηρεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας...

Όλες αυτές οι εξελίξεις μόνο θετικά δεν συμβάλλουν στον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v