Εδώ και πολύ καιρό (πριν καν από τις βουλευτικές εκλογές του 2012), γράφαμε πως η κυβέρνηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει τον θεσμό των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να αντλήσει κεφάλαια ρευστοποιώντας μέρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του.
Η κινητικότητα που ακολούθησε μέσω της καναδικής Fairfax που έβαλε πόδι στη Eurobank Properties και η διαφαινόμενη πρόθεση αμερικανικού fund να πράξει αναλόγως στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ ερμηνεύονται κυρίως:
• Από το πρόγραμμα του δημοσίου να πουλήσει και να επανεκμισθώσει σειρά ακινήτων του.
• Από την πρόθεση αγοράς κάποιων άλλων ακινήτων (κυρίως ιδιωτικών), τα οποία εμπίπτουν στο αντικείμενο των ΑΕΕΑΠ.
Με άλλα λόγια, το ίδιο το δημόσιο παραδέχεται έμμεσα πως χωρίς τις ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις των ΑΕΕΑΠ δεν θα ήταν σε θέση να πουλήσει τα ακίνητά του, ή αλλιώς ότι το υπάρχον φορολογικό πλαίσιο για τα ακίνητα είναι εντελώς αντιαναπτυξιακό!
Έτσι, η αγορά περιμένει μέσα στον Σεπτέμβριο από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της στο φορολογικό των ακινήτων, μήπως και προκληθεί κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται μόνο στο κομμάτι της φορολογίας, αλλά επεκτείνονται και στο υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο.
Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό δημόσιο -όπως όλοι ισχυρίζονται- θα δυσκολευθεί έντονα να πουλήσει άλλα ακίνητα που διαθέτει λόγω του ελλιπέστατου θεσμικού πλαισίου της χώρας (π.χ. βλέπε χρήσεις γης).
Άλλο παράδειγμα που αποτρέπει την προσέλκυση επενδυτών στα ακίνητα είναι το υπάρχον νομικό καθεστώς στις επαγγελματικές μισθώσεις. Η κυβέρνηση μάλιστα (μέσω της τρόικας ή όχι μικρή σημασία έχει) έχει ήδη βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της απελευθέρωσής του.
Όσο για τις υψηλές αντικειμενικές αξίες και το πολύ μεγάλο κόστος συναλλαγών, έχουν γραφτεί τα... μύρια όσα.
Όλα λοιπόν δείχνουν πως το κεφάλαιο ακίνητα -σύμφωνα με πολλούς η... λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας-θα πρέπει να ανοίξει από την αρχή. Και αν η κυβέρνηση θέλει να δει κάποια κινητικότητα σε μια πεθαμένη αγορά θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες και ριζικές αλλαγές και όχι σε άσφαιρα ημίμετρα.