Πώς ένας επιχειρηματίας μπορεί να κάνει μια διπλή παράβαση φοροδιαφυγής αποφεύγοντας την τιμωρία; Ο σημερινός «Χ» σας δίνει την απάντηση (ή έστω... μία από τις απαντήσεις), ανοίγοντας ένα θέμα που θα έπρεπε ίσως να απασχολήσει και το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και όσους ασχολούνται με το ζήτημα της περιβόητης Εταιρικής Διακυβέρνησης.Πάμε λοιπόν να δούμε τη συγκεκριμένη μέθοδο, όπως τουλάχιστον μας την παραθέτει στέλεχος της αγοράς.
Βήμα πρώτον: Ο επιχειρηματίας βάζει το χέρι στο ταμείο της εταιρείας και αφαιρεί ένα ποσό σημαντικού ύψους, το οποίο αναγράφεται στο κυκλοφορούν ενεργητικό (χρεώστες διάφοροι).
Βήμα δεύτερο: Ο επιχειρηματίας κρατάει στα χέρια του αυτό το ποσό για χρόνια (προσωπικές επενδύσεις, μπουζούκια, διακοπές και λοιπές δραστηριότητες), αποκτώντας ουσιαστικά ένα άτοκο δάνειο.
Βήμα τρίτο: Η επιχείρηση μετά από χρόνια είτε εισπράττει το ποσό από τον επιχειρηματία, είτε συχνά βρίσκει τρόπους να το διαγράφει δημιουργώντας ισόποση επισφάλεια.
Με άλλα λόγια, ο επιχειρηματίας δεν πληρώνει τόκο στην εταιρεία στην περίπτωση που επιστρέψει το ποσό.
Αν τώρα δεν το επιστρέψει, όχι μόνο δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος για το ποσό που εισέπραξε, αλλά επιπλέον καταβάλλει μικρότερους φόρους καθώς η εταιρεία του εμφανίζει μειωμένη κερδοφορία!
Ζημιωμένοι φυσικά βγαίνουν και οι μέτοχοι μειοψηφίας, αν υπάρχουν.
ΥΓ.: Λέτε κάτι τέτοια πράγματα να συμβαίνουν ακόμη και σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας;