Άμεση η αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη σε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, το οποίο αναφερόταν σε επικείμενο ανασχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ μέσα από τη συμβολή και την τεχνογνωσία της ομάδας Ράιχενμπαχ.
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Υγείας -με το... καλημέρα, και μόνο εκ του δημοσιεύματος, αφού ο ίδιος δήλωσε ότι εξεπλάγη από το περιεχόμενό του- έσπευσε να χαρακτηρίσει το σχέδιο της task force για την... αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ «ταφόπλακα στη δημόσια ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα»!
Με ποια επιχειρήματα, όμως, ο κ. Κακλαμάνης έσπευσε -πριν καν ανακοινωθεί επισήμως- να καταδικάσει το συγκεκριμένο εγχείρημα;
Πρώτον, γιατί «ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει ρόλο και μετονομάζεται από Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σε Οργανισμό Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας».
Σχόλιο: Προφανώς ναι, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν παρέχει σήμερα υπηρεσίες υγείας, αλλά μεσολαβεί μεταξύ ασφαλισμένων του και φορέων της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας, και μάλιστα αφήνοντας πίσω του πολλά χρέη..
Δεύτερον, γιατί «τον σχεδιασμό και την οργάνωση του νέου φορέα θα τα αναλάβει ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνάψει τις συμφωνίες που θα γίνουν τόσο με τα δημόσια νοσοκομεία όσο και με τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας. Στο σχέδιο διευκρινίζεται ότι μόνο τα χαμηλόβαθμα στελέχη των ομάδων εργασίας θα είναι Έλληνες. Οι ξένοι μάνατζερ θα προσδιορίσουν και τους κανόνες των συμφωνιών του νέου ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας».
Σχόλιο: Προφανώς έτσι θα γίνει γιατί οι ξένοι είναι αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία, άρα αυτοί θα αναλάβουν και τον σχεδιασμό. Οι ξένοι λοιπόν θα παρουσιάσουν το πλάνο που θα εκπονήσουν και απομένει στο ελληνικό κοινοβούλιο (του κ. Κακλαμάνη συμπεριλαμβανομένου) να το ψηφίσει ή όχι.
Επιπλέον, η επιτροπή -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- θα πρέπει να προσδιορίσει εκείνη τους όρους συνεργασίας με τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικούς παρόχους, καθώς σήμερα στον Έλληνα πολίτη -όπως τουλάχιστον καταγγέλλεται από την αγορά- στοιχίζει πολλαπλάσια η νοσηλεία κάθε ασφαλισμένου σε κρατικό νοσοκομείο, παρά σε ιδιωτική κλινική.
Τρίτον, «στο σχέδιο υπάρχει πρόταση για επαναξιολόγηση του πακέτου παροχών του φορέα, καθώς και των εισφορών των ασφαλισμένων».
Σχόλιο: Αφού τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η ελληνική βουλή, γιατί να αποτρέψουμε την επιτροπή να προχωρήσει σε εναλλακτικές προτάσεις;
Ο κ. Κακλαμάνης λοιπόν θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι λιγότερο βιαστικός στο να καταδικάσει τη νέα προσπάθεια, πριν καν αυτή ξεκινήσει.
Γιατί το μόνο βέβαιο είναι πως το κρατικό σύστημα υγείας την τελευταία εικοσαετία διοικήθηκε με τρόπο που μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.
Ίσως λοιπόν η γερμανική επιτροπή να έχει να μας προτείνει και κάτι καλύτερο από το έργο που επί δεκαετίες υλοποιούσαν τα... τζιμάνια του δικομματισμού! Και πολύ πιθανόν να το κάνει.