ΞΕΝΑ FUNDS ΓΙΑ Τ.Τ.: Ακούμε ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση του Τ.Τ. εκδήλωσαν, στη φάση της διερεύνησης, αρκετά private equity funds και hedge funds. Mεταξύ των οποίων και κάποια ηχηρά ονόματα.
Σχεδόν όλα δεν μπήκαν στη διαδικασία του data room και επομένως δεν υπέγραψαν σύμφωνο εμπιστευτικότητας και δεν είχαν πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία.
Μόνο ένα, σύμφωνα με πληροφορίες, εισήλθε στη φάση των παρουσιάσεων μαζί με την Alpha, τη Eurobank και την Εθνική, το οποίο δεν είναι σίγουρο αν θα καταθέσει τελικώς προσφορά.
Με δεδομένο ότι η διαδικασία είναι ανοικτή και προσφορές μπορούν να κατατεθούν και από ενδιαφερόμενους που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του data room, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν προσφορές και από ξένους.
Το κλίμα, όμως, που λαμβάνει η στήλη από παράγοντες οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία είναι ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ των εγχώριων τραπεζών.
Άλλωστε, οι συνθήκες δεν βοηθούν την εκδήλωση ισχυρού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό για το Τ.Τ.
Το ρίσκο χώρας έχει «τσιμπήσει» μετά την τελευταία πολιτική κρίση, η διάθεση ανάληψης ρίσκου έχει μειωθεί και το ίδιο το Τ.Τ. πωλείται εν μέσω μιας δυναμικά εξελισσόμενης μείωσης προσωπικού.
Μπορεί το πρόγραμμα εθελουσίας να ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη με επιτυχία, αλλά οι ξένοι προτιμούσαν να ξέρουν πόσους υπαλλήλους έχει το Τ.Τ. την ώρα που διενεργούνταν η διερεύνηση και όχι μερικά 24ωρα πριν από την κατάθεση προσφορών.
BLACKROCK: Δύο περίπου χρόνια μετά η BlackRock θα επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς όπως ακούμε θα αναλάβει να αξιολογήσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες.
Η BlackRock πρακτικά καλείται να διενεργήσει το προγραμματισμένο stress test των εγχώριων τραπεζών, το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προβλέπεται να διενεργηθεί στα τέλη του έτους, βάσει των στοιχείων του εξαμήνου.
Αυτά, σημειωτέον, αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερα από αυτά του α΄ τριμήνου λόγω τακτικών και έκτακτων παραγόντων (μείωση του cost of funding, αρνητικό goodwill κ.ά.).