Και επισήμως σήμερα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, «νάρκες» ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία βλέπει η ΝΔ.
Κατατοπιστικά τα ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη και του Φίλιππου Πανταζή, αντίστοιχα, και κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για τον πρωτεύοντα ρόλο που θα έχει η οικονομία στη διάρκεια αυτής της περιόδου, με καταληκτική τη συνεδρίαση της 5ης Ιουλίου.
Ηδη στο ΧΑ έχει εξελιχθεί ένα πρώτο μίνι ράλι προεξόφλησης, με απόδοση σχεδόν 13% για τον Γενικό Δείκτη και μία φυσιολογική διόρθωση της τάξεως του 2%, με εμφανές το... κράτει των funds και της διάχυσης του ενδιαφέροντος προς μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.
Η απόδοση των 4 κύριων δεικτών ενδεικτική, καθώς την Παρασκευή ο ΓΔ «έκλεισε» στις 815,97 με ημερήσιες απώλειες 0,12%, ο FTSE25 στις 2.093,97 με οριακή άνοδο 0,01%, ο Δείκτης Τραπεζών στις 737,71 επίσης οριακά, 0,03% υψηλότερα και ο FTSEMid Cap στις 1.183,29 με άνοδο 2,17%. Σε μία συνεδρίαση που η αξία συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένη σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές.
Ανοδικά από νωρίς τα ασιατικά χρηματιστήρια, με ισχυρή αντίδραση τα ευρωπαϊκά την Παρασκευή και με long τάση σε εβδομαδιαίο DAX και S&P 500. Σήμερα η Φρανκφούρτη θα παραμείνει κλειστή λόγω αργίας.
Με την προϋπόθεση πως δεν θα κρύβει αρνητικές για τους long εξελίξεις η εβδομάδα στις διεθνείς αγορές, στο ΧΑ μένει να αποτυπωθούν αφενός στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η στάση και το ενδεχόμενο ενδιαφέρον των ξένων (μηνύματα κυρίως από το 8ο Road Show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη) και αφετέρου οι κινήσεις των πιο επιθετικών funds που ενεργούν ήδη στον τραπεζικό κλάδο.
Στο νέο σήμα και στις αποτιμήσεις για τις τράπεζες αναφέρεται, από νωρίς, ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στα σχέδια για τα NPEs, τις πολιτικές εξελίξεις και τις τιμές-στόχους. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για ουσιαστική αλλαγή κλίματος και τάσης η εκκαθάριση/δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων/δανείων, με τις 4 συστημικές τράπεζες να προχωρούν σε... κατ' ιδίαν και κατά... μόνας ενέργειες, συμφωνίες με funds, συνέπεια της... αδυναμίας της Αθήνας να προωθήσει αποφασιστικά τα δύο σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ.
Από τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου θα κριθεί και το στοίχημα των long για πειστική υπέρβαση των 830 και πορεία προς τις 870 μονάδες, καθώς για τα blue chips τα περιθώρια είναι σαφώς πιο περιορισμένα.
Πρακτικά για τον FTSE25, μετά το θεαματικό 11%, ακολούθησε ένα ισχνό μείον 1%, απολύτως φυσιολογικά, καθώς κατοχυρώθηκε μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.
Στις 2.070 η κοντινότερη στήριξη, στις 2.025 η χαμηλότερη, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και stop για long θέσεις.
Αντίστοιχα υπέρβαση των 2.120 θα μπορούσε να δώσει συνέχιση.
Να δούμε μετοχές με long τάση από τον FTSE25 που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση προϋποθέσεων μόχλευσης και μίας νέας ανοδικής κίνησης. Από ένα ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο για Alpha Bank και Eurobank, η τάση είναι long, όπως επίσης για μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Jumbo, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development και από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία -επίσης ενδεικτικά- για τίτλους των ΟΛΘ, Quest, ElvalHalcor, Entersoft.
Κινητικότητα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση -και λόγω Road Show της ΕΧΑΕ, αλλά και δεικτών FTSE, όπως και συνέχιση της ολοένα ενεργότερης συμμετοχής εγχώριων επενδυτικών σχημάτων στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, όπου με χαμηλό κόστος επιχειρείται... μεγέθυνση ομάδας εισηγμένων που έχουν ή... ψήνουν επιχειρηματικές συνέργειες, συνεργασίες κ.λπ.