Το XA περιμένει τις εξελίξεις και..."ματώνει"

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αγοράσει χρόνο και να ανακτήσει εφεδρείες σε κόμμα και κοινωνία, το ΧΑ αισθάνεται την πίεση του χρόνου που χάνεται και καταγράφει νέα πτώση. Απώλειες για Alpha, ATE, ETE.

Την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να αγοράσει χρόνο και να ανακτήσει εφεδρείες σε κόμμα και κοινωνία, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά αισθάνεται την πίεση του χρόνου που χάνεται και των εξελίξεων που μπορεί να αποδειχθούν έως και απρόβλεπτες και διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, με κύριο εκφραστή της τάσης τον Τραπεζικό κλάδο και μερικές ακόμα μετοχές του 20αρη.

Εξαιρετικά χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι αποτιμήσεις συνεχίζουν να διαλύονται με ελάχιστες συναλλαγές, σαφέστατη ένδειξη παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η πολιτική αβεβαιότητα που καθιστά όχι σίγουρη την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου οδηγεί πτωτικά την Αγορά και δεν φαίνεται ο θετικός καταλύτης που θα μπορούσε να αναστρέψει την αρνητική εικόνα.

Καθίσταται προφανές ότι όταν οι εξελίξεις πιέζουν, οι Αγορές δεν δείχνουν υπομονή και κατανόηση για τις Κυβερνήσεις που προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.

Ακόμα και η είδηση σύμφωνα με την οποία αναμένονται αλλαγές στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με το 34% του ΟΠΑΠ και το 21% του Ελ. Βενιζέλος να εντάσσονται στον τρέχοντα χρόνο, αντιμετωπίστηκε με σημαντική επιφυλακτικότητα και σημαντικές απώλειες για την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών.

Ο τίτλος του ΟΠΑΠ γύρισε σε επίπεδα τιμών Σεπτεμβρίου 2010 και πιθανόν να βάλει σε δοκιμασία το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ.

Όμως και οι υπόλοιπες προς αποκρατικοποίηση εισηγμένες δεν είχαν καλύτερη τύχη, τόσο από πλευράς ημερήσιας μεταβολής, όσο και από πλευράς όγκου συναλλαγών.

Έτσι ο ΟΛΠ (αποκρατικοποιείται έως το 75%) έκλεισε με απώλειες 0,34% και όγκο 6520 τεμ., ο ΟΛΘ (επίσης αποκρατικοποιείται έως το 75%) έκλεισε με απώλειες 2,61% και όγκο 538 τεμ., ενώ στον ίδιο αρνητικό βηματισμό και η ΕΥΑΘ (μετοχοποιείται έως το 40%) που έκλεισε με απώλειες 1,20% και όγκο συναλλαγών 1573 τεμ.

Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται στην κρίση εμπιστοσύνης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Κυβέρνησης, των Αγορών, αλλά και των εγχώριων επιχειρηματιών και προσθέτουν ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα κυριαρχεί η αμηχανία και η επιφυλακτικότητα.

Βέβαια σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και η στάση που θα κρατήσουν οι συντεχνίες και οι συνδικαλιστικές ομάδες που παραδοσιακά βρίσκονται με την πλευρά αυτών που προτιμούν το Δημόσιο έστω και σαν αποτυχημένο εργοδότη και απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη ιδιωτικοποιήσεων.

Αρνητικά στην ψυχολογία των εμπλεκομένων επέδρασαν τόσο η επιφυλακτική έως αρνητική εικόνα των διεθνών Αγορών, όσο και η φήμη που έκανε τον γύρο σε αρκετές ΑΧΕ και σύμφωνα με την οποία ξένες Τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν “margin” στους πελάτες τους για αγορές Ελληνικών μετοχών.

Από εκεί και πέρα τα εγχώρια μακροοοικονομικά νέα όχι απλά παραμένουν μαύρα, αλλά συνεχίσουν να επιδεινώνονται, σε πείσμα όλων αυτών που βλέπουν “φως στην άκρη του τούνελ” και αναφέρονται σε σενάρια επερχόμενης ανάπτυξης.

Έτσι, πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στους νέους, καθώς στις ηλικίες έως 24 ετών εκτοξεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο 42,5% (από 29,8% τον Μάρτιο πέρυσι). Το γενικό ποσοστό της ανεργίας στη Χώρα εκτοξεύθηκε στο 16,2%, από το 11,6% τον Μάρτιο του 2010 (τον Φεβρουάριο του 2011 η ανεργία ήταν 15,9%).

Αν σημειωθεί ανάπτυξη με συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, τότε μάλλον θα πρέπει να ξαναγραφτούν τα βιβλία της πολιτικής οικονομίας και όχι μόνο (!)

Επίσης, μεγάλη πτώση 11% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Χώρα τον Απρίλιο φέτος, ενώ μεταξύ Απριλίου 2010 και Απριλίου 2009 ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής είχε μειωθεί κατά 6,3%.

“Η Γερμανία κλέβει τους Ελληνες”. Αυτό ισχυρίζεται δημοσίευμα της Αμερικανικής εφημερίδας “Wall Street Journal”, βάσει του οποίου η αγορά επιπλέον 10% του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom έναντι 400 εκατ. ευρώ συνιστά “κλοπή” (!)

Παρά ταύτα η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, ακολουθώντας την παράδοση όλων των τίτλων που βασικός μέτοχος είναι ξένος (Εμπορική, Γενική κ.λ.π.) συνέχισε την κίνησή της προς “νοτιότερα” επίπεδα. Έχασε μάλλον εύκολα την στήριξη των 6,40 ευρώ και θα αναζητήσει νεότερη στα 6,10 και 5,60 ευρώ.

Σημαντικές απώλειες και για τον τίτλο της ΔΕΗ που αν συνεχίσει καθοδικά, δείχνει να έχει μία τελευταία στήριξη στα 9,14 ευρώ, καθοδική διάσπαση της οποίας δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει και χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά κινούνται με … καθυστερημένα αντανακλαστικά.

Από εκεί και πέρα σαφώς χειρότερη η εικόνα σε μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου τα νέα ιστορικά χαμηλά αποτελούν έως και καθημερινό φαινόμενο.

Μεταξύ άλλων σε νέο ιστορικό χαμηλό οι τίτλοι των Euromedica, Kleeman, Alapis (μετά από δύο reverse split, το πρώτο με 1ν/8π και το δεύτερο με 1ν/5π) κ.λ.π.

Αντίθετα Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Κορρές, μετά το ιστορικό χαμηλό (σε κλείσιμο) των 4,00 ευρώ που σημειώθηκε στις 1/6, νέο υψηλό 22 μηνών για την Dionic που δεν φαίνεται να “ενοχλείται” από την κεφαλαιοποίηση που πλησιάζει τα 24,4 εκατ., νέο υψηλό 41 μηνών για τον Ικτίνο, ενώ για μία ακόμα συνεδρίαση ο τίτλος της Βωβός κινήθηκε στο “ασανσέρ του τρόμου” αφού από το +19,35% βρέθηκε να υποχωρεί έως το -18,55%, μετά την ανακοίνωση ότι η συνέλευση στις 29/6 θα κληθεί να αποφασίσει και την αύξηση κεφαλαίου, κάτι που ήταν απόλυτα γνωστό στην Αγορά, όμως έδωσε την αφορμή για γερό “ξεφόρτωμα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εν λόγω μετοχή ο όγκος συναλλαγών έφθασε τα 2118518 τεμ. που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, καθώς μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, MPB, MIG και πολύ κοντά σε αυτό οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Εθνική.

Από το ταμπλό του FTSE, αμετάβλητος διεσώθη ο τίτλος της Coca-Cola.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Αγροτική (-9,09%), Alpha Bank (-7,65%), Ελλάκτωρα (-6,77%) και MPB (-6,06%). Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Βιοχάλκο και Τιτάνα και του 4% για ΟΠΑΠ, Κύπρου, Πειραιώς, Eurobank, MIG. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στις 1258,97 μονάδες με απώλειες 2,94%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 79,5 εκατ. από τα οποία τα 6,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Επανάληψη του δράματος στην τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών και 25 τίτλοι με τελικές απώλειες από 5 έως 12,5%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές για τις οποίες το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σχολιάζει: “Η διαβεβαίωση του Βen Bernanke πως η FED δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα νομισματικής στήριξης της οικονομίας και η παραδοχή εκ μέρους του πως η ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνεται (παρ’ όλο την πρόβλεψή του για ισχυρή ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο) οδήγησαν σε νέες ρευστοποιήσεις, με τους Αμερικανικούς δείκτες να σημειώνουν το 5ο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο χθες το βράδυ.

Οι Ασιατικές Αγορές στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν χαμηλότερα, ενώ στην Ευρώπη παραμένει ο προβληματισμός.

Ο χρυσός δεν κατάφερε να παραμείνει υψηλότερα των $1550. Οι πιθανότητες διόρθωσης της τιμής του είναι αυξημένες. Περιμένουμε βραχυπρόθεσμα να επαναπροσεγγίσει τα $1523, όπου υπάρχει σημαντική στήριξη”.

Η Αγορά συνεχίζει να δείχνει εξαιρετική ευαισθησία στην παρατεταμένη αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να κινείται με βάση την ημερήσια ειδησεογραφία – φημολογία, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Ταυτόχρονα είναι δύσκολο να αναμένεται ουσιαστική αλλαγή της συμπεριφοράς της Αγοράς, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι οι συμμετέχοντες πιέζουν για συγκεκριμένο αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν και επίτευξη καθορισμένων αριθμητικών στόχων.

Η Σοφοκλέους θα συνεχίσει να εκφράζει αμφιβολία για την επίτευξη των στόχων, όσο παραμένει υψηλό το δημοσιονομικό έλλειμμα και με αυξητικές τάσεις η ανεργία.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι ο κύριος όγκος των ημερήσιων συμμετεχόντων στο Χ.Α. είναι βραχυχρόνιοι traders που προτιμούν να ακολουθούν παρά να διαμορφώνουν την τάση, η αυξημένη αβεβαιότητα και ο υψηλός κίνδυνος της Χώρας θα συνεχίσουν να λειτουργούν ενισχυτικά στην αυξημένη μεταβλητότητα, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Το ασαφές χρονοδιάγραμμα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και η αβεβαιότητα που συνεπάγεται για το άμεσο χρονικό διάστημα έχουν επαναφέρει με δριμύτερο τρόπο τις πιέσεις στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η έλλειψη θετικών καταλυτών έδωσε και σήμερα τον πρώτο λόγο των κινήσεων στους πωλητές οι οποίοι παρά τον χαμηλό τζίρο έκλεισαν την Αγορά και τις τιμές των κυριότερων Δεικτοβαρών μετοχών στο χαμηλό ημέρας.

Τεχνικά, η Αγορά έδωσε σήμερα τρίτο “μαύρο ιππότη” και η εικόνα επιδεινώνεται.

Το Χ.Α. παραμένει “έρμαιο” της ψυχολογίας και αυτή είναι απελπιστικά αρνητική, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Και νέα συνεδρίαση σημαντικών πιέσεων, που συνδυάστηκε με αύξηση συναλλαγών.
Τα συμβόλαια του 20αρη με μικρότερες πιέσεις από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11130, τιμή εκκαθάρισης 561,21) κινήθηκαν μεταξύ 552,75 και 578,25 μονάδων.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (1036500 Eurobank, 7000 ΓΕΚ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5314), Alpha Bank (1491), Πειραιώς (3015), Eurobank (1176), ΟΤΕ (668), Ταχ. Ταμιευτήριο (315), ΔΕΗ (443), MIG (395), MPB (235), Κύπρου (433), Intralot (174), Μυτιληναίο (165), Αγροτική (2847), ΓΕΚ (152), Ελ. Πετρέλαια (281), Ελλάκτωρα (406), ΟΠΑΠ (321).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (437915 τεμ.), Eurobank (79838 τεμ.), Πειραιώς (18020 τεμ.), MIG (30000 τεμ.), Κύπρου (19500 τεμ.).

Αντίθετα σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (15000 τεμ.), Εθνική (100000 τεμ.), ΟΤΕ (115000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8425908 τεμ.), Eurobank (16232222 τεμ.), Εθνική (9451218 τεμ.), Πειραιώς (13478040 τεμ.), MIG (7358654 τεμ.), ΟΤΕ (4761966 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v