Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha και Εθνική οι "σωματοφύλακες" του ΧΑ

Οι επιθετικότερες πρωτοβουλίες των αγοραστών προς το τέλος της συνεδρίασης στις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Tράπεζας χάρισαν κέρδη στη Σοφοκλέους. "Βαρίδι" οι ΟΠΑΠ (3,71%), Εurobank (1,77%).

Ασφαλώς οι πρωινοί αγοραστές, αλλά και αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, περίμεναν κάτι καλύτερο από την σημερινή συνεδρίαση, μετά τα σαφώς καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Intel (ανακοίνωσε κέρδη 51 cents ανά μετοχή, όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών περίμεναν 42,6 cents ανά μετοχή), αλλά και την κεκτημένη ταχύτητα που διαπίστωναν αρκετοί αναλυτές ότι έχει αποκτήσει το Χ.Α.

Όμως παρά το αξιοπρόσεκτο ανοδικό ξεκίνημα, στην πορεία τα αρχικά κέρδη διαβρώθηκαν και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να “παλεύει” για το πρόσημο, ακολουθώντας τον βηματισμό των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, μέχρι τις 16.40 που οι αγοραστές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες στους τίτλους των Εθνικής και Alpha Bank και λίγο πριν το τέλος και στον τίτλο της Coca-Cola

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ο τίτλος της Alpha Bank τρεις, ενώ σήμερα κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Επίσης όσον αφορά τον τίτλο της Alpha Bank, έκπληξη δημιουργεί η συναλλακτική διάθεση που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, όπως και η αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με σημαντικό αριθμό πράξεων να γίνεται με σχετικό premium, σε σχέση με την τιμή του τίτλου στην υποκείμενη Αγορά.

Την επιφυλακτικότητα των Ευρωπαϊκών Αγορών ενέτειναν και τα νέα από τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, που κινήθηκαν για δεύτερο μήνα πτωτικά, καταγράφοντας μεγαλύτερη μείωση της αναμενόμενης, ως ένδειξη επιβράδυνσης της καταναλωτικής δαπάνης σε μια οικονομία που πλήττεται από την υψηλή ανεργία. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 0,5% σύμφωνα με το Αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, με τους οικονομολόγους να αναμένουν πτώση 0,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. σημαντική μερίδα παραγόντων της Αγοράς επισημαίνει το “επιλεκτικό ους” που επιδεικνύουν τον τελευταίο καιρό οι Αγορές και την διάθεση για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα και περιορίζονται στο να αναφέρουν ότι “προς το παρόν οι “μεγάλοι” θέλουν τις Αγορές ανοδικές και θα δούμε μέχρι που”.

Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε όλους όσους υποστήριζαν ότι η ανοδική δυναμική θα δοκιμασθεί στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσιμης ζώνης 1565 - 1598 μονάδων.

Πανηγυρίζουμε που συσσωρεύουμε χρέος, τονίζουν οι κατά συνείδηση απαισιόδοξοι κριτικάροντας την χθεσινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και οι οποίοι αρκούνται στο να επισημάνουν ότι η πρόσφατη ανοδική διόρθωση συντελέστηκε με ελάχιστο αριθμό Δεικτοβαρών τίτλων, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση συνέχισαν να παρακολουθούν επιδεικτικά αδιάφορες, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν τον “ανταγωνισμό” των “φθηνών” Τραπεζικών μετοχών (!)

Και στην σημερινή συνεδρίαση, στο ταμπλό του 20αρη επικράτησε το “πράσινο”, όμως εμφανίστηκαν και ορισμένα “κόκκινα σημάδια”.

Από τους τίτλους με αρνητικό πρόσημο οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΠΑΠ (-3,71% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και για την Eurobank (-1,77%).

Αρνητικό τελικό πρόσημο για Μυτιληναίο, MIG και Αγροτική και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Τιτάνα (+3,26%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Alpha Bank.

Αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil, Jumbo και θετική ημερήσια μεταβολή για Coca-Cola, ΟΤΕ, Εθνική και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική φόρα και γρήγορα έφθασε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1592,26 μονάδων (10.42), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε πλαγιοκαθοδική κίνηση, που προς στιγμήν έφερε και αρνητικό πρόσημο, μέχρι τις 1563,48, για να αντιδράσει εκ νέου και να κλείσει στις 1573,87 μονάδες με κέρδη 0,41%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος έφθασε τα 85,5 εκατ. από τα οποία τα 2 αφορούσαν “πακέτα”.

Διαφοροποιημένη προς το χειρότερο η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών και 16 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 10%, όμως από αυτούς μόνο οι Ιλυδα, Τεχν. Ολυμπιακή και Βωβός κατόρθωσαν να συνδυάσουν κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Στην χθεσινή δημοπρασία που δημιούργησε “κύμα ενθουσιασμού” στο Χ.Α. αναφέρεται και ο Νίκος Σκουριάς.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, μετά από μια δεύτερη ματιά, η χθεσινή αντίδραση της Αγοράς ενδεχομένως να φαντάζει υπερβολική.

Στην ουσία, η συγκεκριμένη έκδοση ήταν μικρή, περιορισμένης διάρκειας και απευθύνονταν κυρίως σε εγχώριους επενδυτές με τους οποίους προφανώς προηγήθηκε κάποιου είδους συνεννόησης (κάλυψη 80% του ποσού έναντι ιστορικού μέσου όρου 70%), ενώ η απόδοση κινήθηκε σε επίπεδα πάνω από 2½ φορές αυτών της Πορτογαλίας (και σχεδόν 3 φορές αυτά που “πλήρωσε” το Ελληνικό Δημόσιο στις αρχές του έτους, 1,38%), στοιχείο που αποκλείει προς το παρόν οποιαδήποτε επιστροφή στις Αγορές για εκδόσεις πέρα των πολύ μικρής διάρκειας εντόκων, καθώς τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της δημοσίας εξυγίανσης (-46,0% του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού έναντι στόχου –39,5%), δεν έχουν αποδειχτεί ικανά να αποκαταστήσουν έστω και εν μέρει την κλονισμένη αξιοπιστία της Χώρας.

Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν πιο απτά και πειστικά διαχρονικά αποτελέσματα βελτίωσης, ιδιαίτερα στο σκέλος των κρατικών εσόδων που παρουσιάζουν απόκλιση 1,4 δισ. ευρώ, αλλά και στον τομέα της υλοποίησης δομικών αλλαγών που θα καταδεικνύουν τη δέσμευση της Ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε όλο το φάσμα των προτάσεων που εμπεριέχονται στο μνημόνιο.

Βραχυχρόνιες συνθήκες “ήρεμης δύναμης” εντοπίζει στο Χ.Α. ο Δημήτρης Τζάνας.

Ασφαλώς και ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank προβληματίζεται από τον εξαιρετικά επιλεκτικό χαρακτήρα (από πλευράς αριθμού τίτλων) της εν εξελίξει ανοδικής διόρθωσης, όμως από την άλλη δεν διακρίνει συνθήκες σημαντικού πισωγυρίσματος, αν δεν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα για να γίνει πιο “υγιής” και περισσότερο πειστική η ανοδική αντίδραση, χρειάζεται σταδιακή διεύρυνση του ενδιαφέροντος και εκτός του περιορισμένου αριθμού των τίτλων του 20αρη.

Σε κάθε περίπτωση και αν συντηρηθεί το θετικό momentum στα διεθνή Χρηματιστήρια, η τρέχουσα εικόνα του Χ.Α. επιτρέπει την λελογισμένη αισιοδοξία ανατροφοδότησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Με τον Τραπεζικό δείκτη και την τεχνική του εικόνα αποφάσισε να ασχοληθεί ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η αναφορά, που είχαμε κάνει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση (07/07) για την καλή εικόνα του Τραπεζικού δείκτη φαίνεται να έπιασε τόπο στις συνεδριάσεις, που ακολούθησαν, καθώς ο δείκτης πραγματοποίησε σημαντική άνοδο της τάξεως του 7,3%, κλείνοντας στη χθεσινή ημέρα στις 1550,14 μονάδες.

Διαγραμματικό ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επιτυχής είσοδος του δείκτη -με αυξημένο όγκο συναλλαγών- μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1580 με 1626 μονάδων. Η επιβεβαιωμένη τώρα ανοδική διάσπαση της εν λόγω ζώνης θα ενισχύσει σημαντικά το σενάριο δημιουργίας ισχυρού βραχυχρόνιου διπλού πυθμένα στην περιοχή των 1344 μονάδων ανοίγοντας διαγραμματικά το δρόμο για την προσέγγιση του μεσοπρόθεσμου απλού κινητού μέσου των 100 ημερών στις 1845 μονάδες περίπου.

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα, που παίρνουμε και από τη διάσπαση του κεντρικού κινητού μέσου των 44 ημερών στα Bollinger Bands και από τη καταγραφή τιμών πάνω από τις 60 μονάδες στο ταλαντωτή Relative Strength Index (RSI), γεγονός, όπου έχει να λάβει χώρα από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Η ψυχολογία της Αγοράς βρήκε πατήματα στην δημοπρασία των 6μηνων ομολόγων, στις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πορεία της οικονομίας καθώς και στις πρώτες ανακοινώσεις κερδοφορίας των εταιρειών στις ΗΠΑ, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν και ορισμένοι Τραπεζικοί τίτλοι εξακολουθούν να έχουν ισχυρούς πωλητές μετά από πολύ καιρό εμφανίζεται ένα “αξιόμαχο” “αντίπαλο δέος”, κατά την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Διάσπαση και κλείσιμο πάνω από τις 1600 μονάδες δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής επιπέδων καθώς η Αγορά δείχνει έτοιμη να αλλάξει εύρος διακύμανσης έχοντας πίσω της έναν πολύ αποφασιστικό σχηματισμό αλλαγής τάσης με διπλό πυθμένα στις 1383 και 1415 μονάδες. Ωστόσο ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο κατοχύρωσης κερδών που δεν θα παραβίαζε την ζώνη των 1550 μονάδων το σενάριο επέκτασης της ανόδου πάνω από τις 1600 μονάδες παραμένει στο προσκήνιο.

Σε φάσεις μεσομακροπρόθεσμων αντιστροφών τάσης η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στην υπέρβαση του πρώτου 20% από τα χαμηλά καθώς η βραχυπρόθεσμη προσφορά και τα κεφάλαια ευκαιρίας εξαντλούν το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίας τους σε αυτό το επίπεδο ανάκαμψης, τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός τίτλων - short selling

Κόντυναν τον βηματισμό τους οι αγοραστές και η συνεδρίαση έληξε με οριακά κέρδη και σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,11%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6348, τιμή εκκαθάρισης 754,16) κινήθηκαν μεταξύ 742 και 761,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (55000 Εθνική, 85400 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3197), Alpha Bank (1237), Πειραιώς (573), Eurobank (567), ΟΤΕ (397), Intralot (384), ΟΠΑΠ (287), MIG (674), Μυτιληναίος (311), Κύπρου (1116), Αγροτική (745), ΔΕΗ (124), Ταχ. Ταμιευτήριο (105), Ελ. Πετρέλαια (221).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v