Δεν πίστεψε στην αντίδραση η Σοφοκλέους

Ακόμα και μία ανοδική αντίδραση λίγων ημερών και καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, δείχνει εξαιρετικά δύσκολη για την αδύναμη ψυχολογία που επικρατεί στο Χ.Α. Σε νέο χαμηλό ο ΟΤΕ, πιέσεις σε ΕΤΕ, Πειραιώς, ΕΛΠΕ. 

Και το αυτονόητο δείχνει Γολγοθάς για την Σοφοκλέους (!)

Ακόμα και μία ανοδική αντίδραση λίγων ημερών και καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, δείχνει εξαιρετικά δύσκολη για την αδύναμη ψυχολογία που επικρατεί στο Χ.Α.

Ούτε η “πολτοποίηση” των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, ούτε η θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, μπόρεσαν να δώσουν “καύσιμο” ανοδικής διόρθωσης στο ταμπλό του Χ.Α. που συνεχίζει να “πλέει” σε “πελάγη” ανησυχίας και έντονης επιφυλακτικότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τις 16.30 και ενώ η Σοφοκλέους προσπαθούσε απλά να διατηρηθεί σε θετικό πρόσημο, η εικόνα στους “μεγάλους”, αλλά και στους θεωρούμενους “προβληματικούς” της Ευρώπης ήταν σαφώς καλύτερη.

Έτσι το Χρηματιστήριο της Πορτογαλίας σημείωνε κέρδη 1,33%, της Ισπανίας κέρδη 4,22%, της Αγγλίας 1,28%, της Γερμανίας 1,65% και της Γαλλίας 2,31% (!)

Και σαν αν μην έφτανε αυτό, καθώς “ότι δεν ανεβαίνει, πέφτει” οι λίγες πρωτοβουλίες που πήραν οι πωλητές μετά τις 16.35 έστειλαν τον Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας, για να κλείσει οριακά ψηλότερα από την χαμηλότερα ενδοσυνεδριακή διακύμανση (!)

Εις μάτην οι συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο χαμηλός όγκος συναλλαγών ίσως αποτελεί ένα θετικό δείγμα για πιθανή εξάντληση της πτώσης στα τρέχοντα επίπεδα και η περαιτέρω διολίσθηση των τιμών, αν έλθει, θα είναι καθαρά ψυχολογικού χαρακτήρα.

Δυστυχώς η “ατμομηχανή” όλων των προηγούμενων ανοδικών κινήσεων, δηλαδή ο Τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει να δείχνει δυσκίνητος και εξαιρετικά ευάλωτος στις αρνητικές εκτιμήσεις – εκθέσεις, τόσο αυτές που “είδαν” το φως της δημοσιότητας, όσο και αυτών που μπορεί να έρχονται.

Και στην σημερινή συνεδρίαση Εθνική, MIG, Eurobank και Πειραιώς έδειξαν ότι διαθέτουν εν δυνάμει πωλητές, με τις δύο πρώτες μέσω και των δημοπρασιών να κλείνουν στο χαμηλό ημέρας και την Eurobank σε χαμηλό 13 μηνών.

Η μόνη λύση που διαφαίνεται είναι η Σοφοκλέους να αναζητήσει “ηγέτες” στους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εύκολο, καθώς εκτός από την μετοχή της Coca-Cola, κανένας άλλος τίτλος δεν δείχνει να έχει τα “εχέγγυα” να αναλάβει ένα τόσο δύσκολο ρόλο.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει τον μοναχικό δρόμο καταγραφής αλλεπάλληλων ιστορικών χαμηλών, ο ΟΠΑΠ μετά τις 16/4 κάθε “κορυφή” που δίνει είναι χαμηλότερη της αμέσως προηγούμενης και η ΔΕΗ καταλαμβάνεται από “υψοφοβικά σύνδρομα” μόλις πλησιάζει η ξεπερνά τα 14,00 ευρώ.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τους περισσότερους τίτλους να δείχνουν αδυναμία εξόδου από τον “βάλτο της απαξίωσης”.

Ασφαλώς και δεν λείπουν οι λίγες εξαιρέσεις, όμως και σε αυτή την περίπτωση οι κινήσεις “contrarian” είναι ελάχιστες και αμφισβητούμενης διάρκειας.

Μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη. Τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+1,79%) και Alpha Bank (+1,65%), απλά θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-2,16%), Πειραιώς (-2,04%), Ελ. Πετρέλαια (-2,1%) και MIG (-2,44%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Eurobank, Intralot και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Coca-Cola, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1667,78 μονάδες (10.38). Στην συνέχεια σημειώθηκε σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών και στις 17.09 (με την βοήθεια και των δημοπρασιών) “είδε” το χαμηλό ημέρας των 1627,85 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 1629,24 μονάδες με απώλειες 0,33%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 113 εκατ. από τα οποία τα 12,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 98 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών και 29 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 14,29%.

ΟΛΠ, ΕΛΒΑΛ, Μέτκα, Jumbo συνδύασαν αξιοπρόσεκτες συναλλαγές με αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ θα μπορούσε και καλύτερα η S&B μετά τα σαφώς καλύτερα του αναμενομένου μεγέθη του α΄ τριμήνου.

Απογοητευμένα τα περισσότερα μικρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια “ανέκρουσαν πρύμναν” νιώθοντας έως και “ανεπιθύμητα” σε αυτή την Αγορά που οι “μεγάλοι παίκτες” χαίρουν ακόμα και διαφορετικής αντιμετώπισης.

Ίσως να μην είναι υπερβολή ότι οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις έχουν ξεχάσει τι σημαίνει κέρδος και υπεραξία στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ενώ δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που υποστηρίζουν ανοιχτά ότι σημαντικό ρόλο στην “αποπομπή” των “μικρών” έπαιξαν και οι όσοι των τελευταίων δημόσιων προσφορών που υποβλήθηκαν.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ήλθε η ώρα νομοθετικής παρέμβασης για την προστασία των μικρομετόχων και διερωτώνται πως είναι δυνατόν να επιτρέπει το Χρηματιστήριο να κάνουν delisting εταιρείες σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών, τη στιγμή που επέτρεψε να εισαχθούν σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Ευνόητο είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε κάποια ουσιαστική αλλαγή στην τεχνική ανάλυση που “αναπνέει” όσο ο Δείκτης διατηρείται σε κλείσιμο υψηλότερα των 1626 μονάδων. Κλείσιμο χαμηλότερα από το εν λόγω όριο ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα σενάρια προσέγγισης των 1457 μονάδων. Για να υπάρξει “χαραμάδα” αισιοδοξίας, ο Γενικός Δείκτης πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1700 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά συνεχίζει να “παλεύει” στα “κύματα της ανυποληψίας”, αλλά έστω και στοιχειωδώς έχει την “υποχρέωση” να δώσει μία ανοδική αντίδραση, υποστηρίζει (έστω και απογοητευμένος) ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις δίνουν στοιχεία αποφόρτισης του έντονου πωλησιακού σκηνικού, ενώ σημαντικές πληροφορίες εκτιμάται ότι θα δώσει η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία είναι το κλειδί για την αντιστροφή της τάσης. Η Αγορά είναι σε τεχνικά όρια που συνηγορούν σε ένα γύρισμα με κύριο χαρακτηριστικό την χρονική διάρκεια.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τα περισσότερα τεχνικά διαγράμματα έχουν πιάσει “πάτο” και βέβαια δεν είναι δυνατόν να ξεκολλήσουν με το σημερινό +0,τίποτα (!)

Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα για να δυσκολέψει το εύκολο έργο για τους “short” υποστηρίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Μία μόλις ημέρα κράτησε το πάρτι των Αγορών μετά την ανακοίνωση του Ecofin για την δημιουργία του περίφημου Ταμείου Σταθεροποίησης ενός τρισ. ευρώ με σκοπό τη βοήθεια των Χωρών μελών σε περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων, επισημαίνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Από την επομένη άρχισε ο νέος προβληματισμός των Αγορών, που σχετίζεται με την ύφεση των οικονομιών της Ευρωζώνης, δηλαδή τα νέα μέτρα για την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που αναμένεται να συμβάλλουν στην βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη των 16 Χωρών του ευρώ και κατά συνέπεια στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Όλα τα μέτρα των Κυβερνήσεων συντείνουν σε μακροχρόνια ύφεση των οικονομιών. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αύξηση της ανεργίας, το πάγωμα των επενδυτικών σχεδίων και το πάγωμα της χρηματοδότησης της οικονομίας φέρνουν αρνητική ψυχολογία σε όλους τους παράγοντες της Αγοράς και τα αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον, αλλά ακόμη δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών οι Αγορές διατηρούν την πτωτική τους τάση και οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τα νέα χαμηλά.

Σαν θετική αναλαμπή μπορεί να χαρακτηρισθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που με τις αποφασιστικές της κινήσεις –παρέμβαση στις Αγορές κρατικών ομολόγων και επαναφορά των ενισχύσεων της ρευστότητας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών-, αντιδρά στις επιθέσεις των κερδοσκόπων και ισορροπεί την κατάσταση.

Στα Ελληνικά μακροοικονομικά στοιχεία φαίνεται προς το παρόν τα μέτρα της Κυβέρνησης να αποδίδουν ως ένα βαθμό. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το ταμειακό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου υπεχώρησε στα 7,7 δισ. ευρώ ή 28% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μια υποχώρηση που καταγράφεται ως θετική , αλλά το ποσό είναι ακόμη πολύ μεγάλο. Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο του 2010 κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι ανησυχίες για υποχώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα των επενδυτών. Στο χρηματιστήριο της Κίνας ο δείκτης της Σαγκάης έχει ήδη μπει σε πτωτική τροχιά (bear market) με τον φόβο του σκασίματος της φούσκας στις τιμές των ακινήτων και την απότομη άνοδο του πληθωρισμού. Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις Η.Π.Α. εξακολουθούν να δημοσιεύονται θετικά (άνοδος λιανικών πωλήσεων και βιομηχανικής παραγωγής, πτώση ρυθμού νέων αιτήσεων ανεργίας), αλλά και η άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από το πρόβλημα της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust τονίζει με έμφαση ότι δεν περισσεύουν οι αγοραστές και έτσι η πτώση συνεχίζει να δείχνει πιο εύκολη.

Παρά ταύτα, οι εμπλεκόμενοι στην παρούσα φάση με τα της Σοφοκλέους πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι Αγορά δεν είναι μόνο οι Τράπεζες (!) Όσοι “διορατικοί” θέλουν μπορούν να σταθούν στον ευχάριστο προβληματισμό που μπορεί να δημιούργησαν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των Coca-Cola, ΕΛΒΑΛ και S&B.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αρνητικών συνεδριάσεων συνέχεια, με σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή, όμως μετά τις 17.00 οι πωλήσεις πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα και οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount έως και 1%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6904, τιμή εκκαθάρισης 777,9) κινήθηκαν μεταξύ 767,5 και 799 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (40900 Πειραιώς, 15100 ΔΕΗ, 11400 Εθνική, 49700 Κύπρου, 10100 Alpha Bank, 56500 MPB, 26300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3853), Alpha Bank (1196), Πειραιώς (805), Eurobank (417), ΟΤΕ (2637), Κύπρου (271), MIG (648), Μυτιληναίος (284), Ταχ. Ταμιευτήριο (170), ΟΠΑΠ (225), ΔΕΗ (188), MPB (200), Intralot (133), ΕΧΑΕ (141).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (50000 τεμ.), MIG (108000 τεμ.), Πειραιώς (50000 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12729315 τεμ.), Eurobank (7193249 τεμ.), Alpha Bank (4594842 τεμ.), Πειραιώς (7035519 τεμ.), Κύπρου (4553391 τεμ.), MIG (6855958 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v