Σοφοκλέους: Χορεύοντας με τους ...οίκους!

Από τα ...τάρταρα των 2.000 μονάδων με βουτιά 4%, το ΧΑ αντέδρασε και έδωσε μικρή ανοδική κίνηση, περνώντας οριακά τις 2.100 μονάδες με μπροστάρη την Εθνική. Κυρίαρχος του παιχνιδιού παραμένει η μεταβλητότητα.

Το Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την απόλυτη “ομηρία” του στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και συνεχίζει να “χορεύει” στους ρυθμούς που υπαγορεύουν οι “εισαγόμενες” εκθέσεις τον “χορό” του “αργού θανάτου”.

Οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι S&P, Moody’s και Fitch, με την πρώτη μάλιστα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί πλήρως το ΠΣΑ, έφεραν καταιγισμό πωλήσεων και έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην καταρρακωμένη ψυχολογία.

Ψυχολογία που δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 15.00 (με “σύμμαχο” την ανοδική αντίδραση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ ακολούθησε και το θετικό άνοιγμα της Wall Street) και η οποία τράβηξε από τα τάρταρα των 2003,35 μονάδων (-4,16%) τον Γενικό Δείκτη, εξασφαλίζοντάς του μάλιστα και θετικό κλείσιμο, οριακά ψηλότερα των 2100 μονάδων.

Στο ταμπλό του FTSE που σε αρκετές περιπτώσεις μετοχών ήλθαν τα κάτω πάνω, τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+5,41%), για να ακολουθήσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Εθνική και Intralot.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για ΟΠΑΠ και Motor Oil, αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο, Αγροτική, θετικό τελικό πρόσημο για MPB και αμετάβλητος ο τίτλος της Τρ. Κύπρου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-3,02%) και ΔΕΗ (-3,28%). Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Βιοχάλκο και Πειραιώς, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΤΕ, MIG, Coca-Cola και αρνητική ημερήσια μεταβολή για την Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος μεταξύ 2003,35 (14.36) και 2110,46 (16.49) μονάδων και έκλεισε στις 2101,54 μονάδες με κέρδη 0,54%, ενώ η μεταβλητότητα έστειλε τον τζίρο στα 267 εκατ. από τα οποία τα 15,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Λαμβανομένης υπ΄ όψιν της ενδοσυνεδριακής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 114 πτωτικών, όμως για 27 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας θα συνεχίσει να εστιάζεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, με Wells Fargo, Morgan Stanley, Bank of America να διεκδικούν την μερίδα του λέοντος στο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Εννοείται ότι “ταγός” της ανοδικής αντίδρασης ήταν ο Τραπεζικός κλάδος που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά καταστρατηγήθηκαν σημαντικές στηρίξεις όπως οι 2021 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, όσο και οι 1041 μονάδες για τον FTSE.

Μάλιστα το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του Δείκτη γύρισε την Αγορά σε επίπεδα 30ης Απριλίου 2009 (1997,14 μονάδες, το ενδοσυνεδριακό χαμηλό εκείνης της συνεδρίασης).

Τεχνικά, κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 2021 μονάδων, οδηγεί προς την επόμενης ισχυρή στήριξη που οριοθετείται στις 1806 μονάδες και κλείσιμο του FTSE χαμηλότερα των 1041 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς την επόμενη στήριξη των 915 μονάδων.

Για όσους ασχολούνται με την κατανομή του τζίρου, το 91% σε τίτλους του 20αρη, το 53% σε Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank

Οι εκτίμηση των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου είναι πως μόλις ξεκίνησε το “δεύτερο κομμάτι της περιπέτειας” και συνιστούν απόλυτη αναμονή και επιφυλακτικότητα, καθώς η Αγορά μπορεί να εκθέσει με εξαιρετική ευκολία οποιαδήποτε πρόβλεψη. Όσο η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της αρνητικής ειδησεογραφίας, η ψυχολογία θα παραμένει εύθραυστη και θα εξαρτάται από διάφορες και διαφορετικές δηλώσεις.

Κάθε αρνητική “εισαγόμενη” δήλωση θα φέρνει επιθετικές ρευστοποιήσεις και κινήσεις περιορισμού του ανειλημμένου κινδύνου, από τα χαρτοφυλάκια που χαρακτηρίζονται από τις γρήγορες κινήσεις τους.

Τι κι αν αρκετές εισηγμένες μετοχές βρίσκεται πλέον αντιμέτωπες με ένα σημαντικό, αν όχι πρωτοφανές, discount αποτίμησης σε σχέση με τις ξένες Αγορές; Το επιχείρημα των αυξανόμενων κινδύνων των απαισιόδοξων αρχίζει να αποκτά βάση καθώς το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα φαίνεται σταθερά εστιασμένο στις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα είναι εμφανές ότι η Αγορά συνεχίζει να κινείται χωρίς “ιδέες”, “φαντασία” και βέβαια χωρίς την βοήθεια εγχώριων θετικών καταλυτών, τέτοιων που θα μπορούσαν να ανασύρουν από τα τάρταρα την ψυχολογία

Η Αγορά παραμένει σε στενωπό και οι επόμενες συνεδριάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες τόσο για τον καθορισμό της βραχυχρόνιας όσο και της μακροχρόνιας τάσης, υποστηρίζουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου που θεωρούν ότι η σημερινή προσπάθεια προκειμένου να εδραιωθεί η αντίληψη ότι αντέχει το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων, πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια για να πείσει, ενώ η προσοχή των ξένων επενδυτών θα παραμείνει στραμμένη στα μακροοικονομικά μεγέθη και στις ενέργειες της Κυβέρνησης.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο να είναι το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης και γι’ αυτό μας πιέζουν οι κερδοσκόποι, υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, όμως το αποτέλεσμα στο Χρηματιστηριακό ταμπλό (ανεξαρτήτως επισημάνσεων) παραμένει οδυνηρό.

Είναι πλέον πασιφανές πως όταν εκτονωθούν οι διαθέσεις των πωλητών και αποκατασταθεί σχετικά η ηρεμία, η Σοφοκλέους θα μετατραπεί σε Αγορά επιμέρους τίτλων και όχι κλάδων και δεικτών.

Βέβαια υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη άποψη που υποστηρίζει πως αν δεν ισορροπήσουν σε σημαντικό βαθμό τα δημοσιονομικά της Χώρας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη από τους ξένους επενδυτές, τότε πολύ δύσκολα θα δούμε ανάκαμψη στις μετοχικές αξίες (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Η Αγορά δοκίμασε τις 2000 μονάδες και αντέδρασε, επισημαίνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust υποστηρίζει ότι κάθε μέρα στο Χ.Α. θα είναι διαφορετική και κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, καθώς οι παράγοντες που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις είναι εξωχρηματιστηριακοί.

Η Χώρα παραμένει (όχι άδικα) πρώτος στόχος της αρνητικής ειδησεογραφίας, ενώ η ανησυχία για την κερδοφορία του Τραπεζικού κλάδου, δεν αποκλείεται να φέρει μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε άλλος μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 2000 μονάδων, θα ανεβάσει σημαντικά στροφές στην πτωτική τάση.

Θέατρο του παραλόγου” χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα στο Τραπεζικό ταμπλό ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών βλέπουμε το δείκτη να έχει διατρήσει πλέον καθοδικά τον εναγκαλισμό, που ασκούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Fibo απλός κινητός μέσος των 233 ημερών ( 2507 μονάδες), ανοίγοντας έτσι το κατηφορικό δρόμο προς το περσινό καλοκαιρινό επίπεδο στήριξης των 2285 μονάδων (διπλός τοπικός πυθμένας). Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το αντίστοιχο χρονικό επίπεδο τιμών έχει ήδη προσεγγιστεί καθοδικά και από το Γενικό Δείκτη (2072 μονάδες) αλλά και από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE (1042 μονάδες).

Εάν τώρα θεωρήσουμε ως τιμές στόχους τα χαμηλά, που είχαν σημειώσει οι τέσσερις μεγάλες Τράπεζες την περίοδο του περσινού καλοκαιριού τότε η μετοχή της Alpha Bank μένει “έκθετη”, καθώς έχει και το μεγαλύτερο περιθώριο πτώσης προς τα 6.45€ , ενώ η μετοχή της Εθνικής το μικρότερο προς τα 16€.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής, κατά την σημερινή συνεδρίαση “φρέναρε” την κατηφορική του ενδοσυνεδριακή του κίνηση ακριβώς στα 16,00 ευρώ.

Η επιβεβαιωμένη διάσπαση των 2.100 μονάδων πλέον βάζει την Αγορά σε νέα πτωτική φάση με το νέο επίπεδο στήριξης να εντοπίζεται προς την περιοχή των 1.870 – 1.850 μονάδων καθώς δεν δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει ή έστω να μετριάσει το βαθμό των απωλειών σε ανοδικές συνεδριάσεις των ξένων Αγορών, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο λόγος για τον οποίο ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ υιοθετεί πλέον αρνητική στάση έναντι της Αγοράς, οφείλεται στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις πρώτες ουσιώδεις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Χώρα μας και στην παρατεταμένη απώλεια της συσχέτισης με τις ξένες Αγορές. Οι αποτιμήσεις αν και είναι σε χαμηλό σημείο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αναμένεται να πιεστούν περαιτέρω από την δημοσιονομική αδυναμία που εμφανίζει αυτή την περίοδο η Ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η τεχνική εικόνα της Αγοράς δείχνει συσσώρευση με πτωτική τάση και έτσι κάθε ανοδική αντίδραση (μέχρι νεωτέρας) καλό θα είναι να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία αύξησης ρευστότητας.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση εκρηκτικής μεταβλητότητας και σημαντικού εύρους διακύμανσης που αύξησε τις συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με βάση την τιμή εκκαθάρισης διατήρησαν τις μικρές υποτιμήσεις, ενώ μετά τις 17.00 εντάθηκαν οι αγορές αρκετές των οποίων έγιναν με μικρό premium.

Κατά βάση πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19872, τιμή εκκαθάρισης 1060,97) κινήθηκαν μεταξύ 1002,75 και 1070 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (86000 Εθνική, 37600 Eurobank, 16500 Alpha Bank, 21000 MPB, 22300 MIG, 44000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4710), Alpha Bank (2405), Πειραιώς (3764), Αγροτική (621), ΟΤΕ (900), Eurobank (1258), MPB (457), Μυτιληναίος (215), ΟΠΑΠ (703), Κύπρου (650), Ταχ. Ταμιευτήριο (376), ΓΕΚ (884), Coca-Cola (119), Ελ. Πετρέλαια (163), Ιντρακόμ (398), Ελλάκτωρ (241), ΔΕΗ (391), MIG (1203), Intralot (305), ΕΧΑΕ (163), Μέτκα (174).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/1 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 84341 τεμ., Eurobank 290297 τεμ., Alpha Bnak 319767 τεμ., Coca-Cola 18000 τεμ., MIG 100311 τεμ., MPB 112166 τεμ., Intralot 15733 τεμ., Motor Oil 5848 τεμ., Αγροτική 23898 τεμ., Βιοχάλκο 13162 τεμ., ΔΕΗ 15308 τεμ., Ελλάκτωρα 17519 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 16134 τεμ., ΕΧΑΕ 7000 τεμ., Κύπρου 78943 τεμ., Μυτιληναίος 11579 τεμ., ΟΠΑΠ 33273 τεμ., ΟΤΕ 48513 τεμ., Πειραιώς 73090 τεμ., Ταχ. Ταμιευτήριο 18770 τεμ., Τιτάνα 10159 τεμ..

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alpha Bank 97500 τεμ., Εθνική 162565 τεμ., Jumbo 63319 τεμ., Πειραιώς 80000 τεμ., Τιτάν 13846 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (7204324 τεμ.), Eurobank (5540097 τεμ.), Κύπρου (4962376 τεμ.), Πειραιώς (6651245 τεμ.), Alpha Bank (4921124 τεμ.).

Τέλος σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 18η Ιανουαρίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Alpha Bank ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.10% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 550.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 534.270.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v