ΧΑ: Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Ο φόβος για το ενδεχόμενο ακόμη μίας υποβάθμισης, η αδυναμία της Εθνικής αλλά και οι κυοφορούμενες "ζυμώσεις" στις τράπεζες εκτιμάται, πως λειτουργούν αντίρροπα στο ΧΑ. Αναζητείται στήριξη και άμυνες.

Ηταν στραβό το… κλήμα, ενέσκηψε και η προειδοποίηση περί ενδεχόμενου "αργού θανάτου" της ελληνικής (και πορτογαλικής ) οικονομίας και το ΧΑ βρέθηκε σε νέα δίνη διόρθωσης.

Είναι αλήθεια πως περιμέναμε την χθεσινή αντίδραση, μπας και ξεκολλήσουν οι βασικοί δείκτες από τις 2.200 ο Γενικός και τις 1.120 μονάδες ο Ftse20 αλλά… τζίφος. Δύσκολη η χθεσινή συνεδρίαση, δυσκολότερη η σημερινή και εξίσου κρίσιμη η αυριανή, καθώς οι αποθαρρυντικές τεχνικές ενδείξεις πληθαίνουν επικίνδυνα.

Ο σχηματισμός της αγοράς κλίνει πλέον ελαφρώς υπέρ του σεναρίου της διόρθωσης παρά στο ενδεχόμενο ακόμη μίας αντίδρασης (με στόχο προς τις 2.480 μονάδες) με μάλλον αρνητική την εικόνα της Εθνικής.

Η αδυναμία της Εθνικής (για ευνόητους λόγους είναι η πρώτη που προτιμάται από τους ξένους σε ανόδους και διορθώσεις της αγοράς) να κρατήσει ανεκτά επίπεδα στήριξης (18,5-19 ευρώ) προβληματίζει πολλούς βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Πράγματι η μετοχή μετρά ένα ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων (5-8/1) από τα 17,96 στα 20,83 ευρώ και ένα αμέσως επόμενο καθοδικό τριάρι (11-13/1) με υποχώρηση της τιμής στα 17,72 ευρώ.

Το ότι η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα χαμηλά ημέρας, και μάλιστα με πίεση και προσφορά, κατέστησε επιφυλακτικούς αρκετούς διορατικούς παίκτες. Εάν χαθεί και η τελευταία στήριξη για την Εθνική στα 16,8-16,9 τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για διόρθωση του Ftse20 προς τα χαμηλά της περιόδου 30/10-13/1 που δεν είναι άλλα από την περιοχή των 1.058 μονάδων (πυθμένας στις 9/12).

Ενδεχόμενο, που από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης άρχισε να έχει όλο και περισσότερες πιθανότητες, θεωρώντας πως η "αφορμή Moody s" δικαιολογούσε μεν το "γύρισμα" αλλά όχι και την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.173 μονάδες.

Υπό άλλες προυποθέσεις θα λέγαμε πως η αναφορά της ημέρας είναι η προοπτική "πλήρους ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου" (που αναδεικνύει η Αναστασία Παπαιωάννου) καθώς μία τέτοια κίνηση θα σήμαινε "συμμόρφωση" του οικονομικού επιτελείου στις προσταγές των ξένων οίκων.

Και ένα τέτοιο σενάριο, που σημαίνει έσοδα για μόχλευση, για τους ξένους κυρίως θετικά θα μπορούσε να λειτουργήσει για τις τράπεζες, το ΧΑ. Η μετοχή του ΤΤ διόρθωσε "άτσαλα" εχθές, καθώς με ένα γεμάτο 8άρι υποχώρησε στα 4,14 ευρώ (!). Όμως θεωρούμε άξιον αναφοράς πως η διήμερη διόρθωση του ΤΤ έχει πραγματοποιηθεί με συναλλαγές 1,241 εκατ. τεμαχίων, δηλαδή τζίρου πολλαπλάσιου από το μ.ο των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων.

Είναι ενδεικτικό λ.χ πως στις 31/12 οι συναλλαγές στη μετοχή δεν ξεπερνούσαν τις 85.600 μετοχές, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα και Παρασκευή δεν ήταν περισσότερες από 220 χιλιάδες κάθε μέρα.

Ενδιαφέρουσα πάντως από κάθε πλευρά η όποια εξέλιξη, που κατά την εκτίμηση μας "απελευθερώνει" και την Αγροτική διευκολύνοντας περισσότερο το οικονομικό επιτελείο.

Εάν το ΧΑ δεν είχε την απειλή και τον φόβο ακόμη μίας υποβάθμισης θα ποντάραμε ανεπιφύλακτα στο ενδεχόμενο μόχλευσης του τραπεζικού κλάδου και της αντίδρασης της αγοράς υψηλότερα.

Δεδομένης όμως των νέων συνθηκών είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε… κουμπωμένοι, σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο οριστικής μεταστροφής της τάσης προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v