Τράπεζες-ΟΠΑΠ οδηγούν υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη

Σταθερά πάνω από τις 2.200 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, με αξιοσημείωτη ανοδική αντίδραση από τον ΟΠΑΠ (4,76%). Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τους τίτλους της Εθνικής, Αγροτικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Απόλυτα πιστή στο προηγούμενο σχόλιο του «ανοδικό ξεκίνημα και βλέπουμε» δείχνει η Σοφοκλέους, καθώς λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στα υψηλά ημέρας, έστω και αν οι συναλλαγές δείχνουν ηπιότερους βηματισμούς σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 5 προς 1, ενώ σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις υπάρχουν κάποιες πρώτες αποχρώσες ενδείξεις κινητικότητας και εκτός 20άρη.

Ετσι, τίτλοι όπως Forthnet, ΑΝΕΚ, Δίας ΑΕΕΧ, Παρνασσός, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Χαλκόρ, Alapis, Lavipharm, Αττικάτ, Μηχανική, Intrakat, Frigoglass, Ιμπέριο, Νηρέας, Σελόντα, FG Europe, Sato, Centric, Sprider και Intracom προσπαθούν να συνδυάσουν αξιόλογα κέρδη με σχετικά αξιοπρόσεκτες συναλλαγές.

Αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι το κεντρικό ενδιαφέρον έφυγε από τους τίτλους του FTSE 20 και πολύ περισσότερο από τον τραπεζικό κλάδο.

Ξεκινώντας από τους δεικτοβαρείς τίτλους και εκτός τραπεζών, η ΔΕΗ με απώλειες που προσεγγίζουν το 2%, αλλά με όγκο συναλλαγών που δεν δικαιολογεί τόσο σημαντική πίεση, αφού μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 2.000 τεμάχια.

Επίσης με αρνητικό πρόσημο κινείται ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με όγκο συναλλαγών χαμηλότερο των 15.000 τεμαχίων.

Με λίγο χαμηλότερες συναλλαγές και θετικό πρόσημο η Motor Oil, ενώ θετικά κινείται και ο ΟΤΕ με συναλλαγές που ξεπερνούν τις 130.000 κομμάτια.

Πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα στον ΟΠΑΠ που μετά την συντριπτική πίεση των προηγούμενων συνεδριάσεων, σημειώνει κέρδη 4,76% με συναλλαγές που προσεγγίζουν τις 540.000 κομμάτια.

Επίσης, απλά θετικό πρόσημο για την Intralot, με όγκο συναλλαγών χαμηλότερο των 50.000 τεμαχίων.

Κέρδη μεγαλύτερα των δυο ποσοστιαίων μονάδων για την MIG και άκρως ικανοποιητικές συναλλαγές που προσεγγίζουν τις 250.000 τεμάχια.

Αντίθετα, χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα παρουσιάζει ο Μυτιληναίος, που μόλις και ξεπερνά τα 21.000 τεμάχια, καταγράφοντας άνοδο 1,39%.

Χαμηλές συναλλαγές και για την Ελλάκτωρ (+1,65%), που μόλις και μετά βίας ξεπερνά σε όγκο τα 12.000 κομμάτια.

Εντυπωσιακά χαμηλή η συναλλακτική δραστηριότητα του Τιτάνα (+1,96%), με 4.575 τεμάχια.

Αμετάβλητος κινείται ο τίτλος της Βιοχάλκο, με λίγο περισσότερα από 8.500 κομμάτια, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται η Coca Cola με συναλλαγές που μόλις και ξεπερνούν τα 25.000 κομμάτια.

Επιστρέφοντας στο τραπεζικό ταμπλό, μόνη «κόκκινη παραφωνία» ο τίτλος της Aspis Bank (-1,67%), ενώ αμετάβλητος κινείται ο τίτλος της Proton Bank.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για την Αγροτική, ενώ ακόμα μεγαλύτερα κέρδη που πλησιάζουν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει ο τίτλος της Εθνικής.

Στο +2,26% ο τίτλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται Κύπρου, ΜΡΒ και από τις μικρότερες τράπεζες Αττικής και Γενική.

Οσον αφορά τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και από πλευράς συναλλαγών, αξίζει να σημειωθεί ότι χαμηλότερα των 100.000 τεμαχίων κινούνται Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς.

Τέλος, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα από την ζώνη 2.240-2.250 μονάδων, κάτι που αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση όσους παραμένουν σε short θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v