Τα μηνύματα από το profit taking στο Χρηματιστήριο

Πού επικεντρώθηκαν οι πωλητές και ποιες μετοχές κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα. Η διάσωση των 1.700 μονάδων σε συνεδρίαση με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Τα μηνύματα από το profit taking στο Χρηματιστήριο

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός που ηγήθηκε της διόρθωσης, καθώς οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που έχουν υπεραποδώσει από την αρχή του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε νέα υψηλά 169 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/2/2015 (1715,13 μονάδες) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σε νέα υψηλά 112 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/11/2015 (1682 μονάδες).

Ο ΓΔ ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 4,98% και ο ΔΤΡ από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 9,17%.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως πριν ακόμα συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, η πορεία του ΓΔΧΑ έχει εκπλήξει και τους πλέον αισιόδοξους, έστω και αν αυτό οφείλεται σε μικρό αριθμό Δεικτοβαρών τίτλων και όχι στο σύνολο της Αγοράς.

Μια διόρθωση μπορεί να δικαιολογηθεί σε αυτά τα επίπεδα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι τιμές, όμως αναμένονται νέες μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις. Οι αναβαθμίσεις αφενός του αξιόχρεου της Χώρας, αφετέρου των Εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων από τη Moody's επιβεβαίωσαν το προαναφερθέν ανοδικό ράλι και οι οποιεσδήποτε ρευστοποιήσεις θα προέλθουν από κατοχυρώσεις σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών”, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής (Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποσπούν την “μερίδα του λέοντος” σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση συνεχίστηκαν οι διαθέσεις διεύρυνσης του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Από την άλλη, έστω και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ο ΓΔΧΑ έκλεισε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1700 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία Δημόσιας Προσφοράς για την “Fais Group”, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών την Πέμπτη, 27 Μαρτίου.

Σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, δημοσιεύουν αποτελέσματα οι Lavipharm και ΟΠΑΠ και για την περίπτωση του Οργανισμού Προγνωστικών οι αναλυτές περιμένουν πως θα ξεπεραστεί η εκτίμηση της Διοίκησης για EBITDA 770 εκατ. ευρώ, το 2024.

Απόλυτα διιστάμενες συνεχίζουν να είναι οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι το “short squeeze” ήταν αυτό που ώθησε ψηλότερα τις αποτιμήσεις, εν όψει και του “triple witching” Μαρτίου, τονίζουν ότι “οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα δώσουν σοβαρότερα δείγματα γραφής για τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της Αγοράς και μένει να φανεί αν η δυναμική του ανοδικού κύματος θα κορυφωθεί στην ζώνη 1717 – 1730, καθώς από εκεί και ψηλότερα περισσότερα χαρτοφυλάκια θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν κέρδη”.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, “ακόμα και αν μεσολαβήσουν διορθώσεις, αυτές θα είναι ήπιες και θα αποτελούν σημεία εισόδου νέων κεφαλαίων, πριν την επόμενη ανοδική κίνηση”.

Ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο, λόγω του εν εξελίξει road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όπου οι Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζικών Ομίλων θα συναντήσουν μεγάλα Διεθνή Funds.

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις της Federal Reserve, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα κρατήσει στάση αναμονής, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Σε αυτή την περίπτωση, η προσοχή θα μεταφερθεί στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, που θα ακολουθήσουν και οι οποίες θα δώσουν νέα στοιχεία σχετικά με την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας και τον αντίκτυπο των δασμολογικών πολιτικών του Προέδρου Τραμπ στον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι η BoJ κράτησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,5%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Αγοράς.

Το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο και στη Γερμανία όπου, το απερχόμενο Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την πρόταση για την τεράστια αύξηση του Κρατικού δανεισμού (σύσταση Ταμείου 500 δισ. ευρώ για Άμυνα και Υποδομές), συμπεριλαμβανομένης μιας σαρωτικής αλλαγής στους κανόνες για το χρέος της Χώρας.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στην Άνω Βουλή, τη Bundesrat, όπου εκπροσωπούνται τα 16 Ομόσπονδα Κρατίδια της Γερμανίας. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, μετά την οποία ο Πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μπορεί να την υπογράψει ως Νόμο.

Από την άλλη, η νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, προς το παρόν, δεν φαίνεται να επηρεάζει τις διαθέσεις των Αγορών.

Στο άλλο μέτωπο, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, να περιορίσει τις Ρωσικές επιθέσεις σε Ενεργειακές Υποδομές της Ουκρανίας, αλλά δεν συμφώνησε σε ευρύτερη κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, όπως επιδίωκαν οι ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι “Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να μείνουν σε επαφή για το θέμα της Ουκρανίας και ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για ειρηνική επίλυση της κρίσης”.

Πλάγια κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, καθώς και οι εκεί επενδυτές περιμένουν τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,06% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,28% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,59% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1691,35 μονάδες (-0,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1698,29 (-0,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1701,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Ο τζίρος στα 223,5 εκατ., από τα οποία τα 22,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΝΔΡΟ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΛΟΤ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΚΟΥΕΣ), με τους ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ να απασχολούν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 223,5 εκατ., τα 202,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΤΕ (-1,99%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΑΛΦΑ (-1,63%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΥΡΩΒ (+1,42%) και ΠΕΙΡ (-0,08%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1650,8 μονάδες (-1,70%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1664,77 (-0,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1669,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1431 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1700 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1415, 1371, 1350, 1321, 1316 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1299 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+2,87%), ΒΙΟ (+2,49%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,99%), ΕΥΔΑΠ (+1,17%), ΛΑΜΔΑ (+2,74%), ΔΑΑ (-1,97%), ΟΠΑΠ (-2,06%), ΟΤΕ (-2,29%), ΣΑΡ (-3,23%), CENER (-1,27%).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του Ελλάκτωρα (+4,99%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 126 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία αποκοπής επιστροφής κεφαλαίου, 0,85 ευρώ ανά μετοχή, έχει οριστεί η 24/3/2025. Έναρξη καταβολής επιστροφής κεφαλαίου 28/3/2025.

Αν ο τίτλος συνεχίσει ανοδικά, καθώς επέστρεψαν οι φήμες και για πιθανή εξαγορά Εταιρείας, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,50 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 2,23 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Όσο ο ΓΔ συντηρεί σε κλείσιμο το 1688 η τάση παραμένει επιθετική. Μία διάσπαση μπορεί να δώσει το 1660”, εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μικτές οι διαθέσεις για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση της FED για τα επιτόκια”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Μετά από πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις με νέα υψηλά, οι επενδυτές ενδέχεται να υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική στάση, αναμένοντας νέους καταλύτες στην Αγορά. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε σταθεροποίηση που θα καθοδηγείται από επιλεκτικές κινήσεις και εναλλαγή σε πιο στοχευμένες επενδύσεις. Η στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όσον αφορά τα επιτόκια, παραμένει ένα βασικό σημείο εστίασης, με τα όποια μηνύματα σχετικά με τις προσαρμογές της νομισματικής πολιτικής να είναι πιθανό να επηρεάσουν το κλίμα της Αγοράς και τη δυναμική της ρευστότητας”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

Το Χ.Α. δείχνει να έχει ‘καύσιμα’ για υψηλότερα, μιας και το κλίμα στην Ευρώπη είναι περισσότερο από υποστηρικτικό, αλλά συνεχίζουμε να συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Ο ΓΔ, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών, κατάφερε χθες να υπερβεί την αντίσταση των 1700 μονάδων, που θα είναι έγκυρη μόνο μετά την εκπνοή του φίλτρου χρόνου 3 ημερών”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με την ισχυρή πτώση της προηγούμενης Πέμπτης, ο δείκτης S&P 500 εισήλθε σε φάση διόρθωσης, σύμφωνα με τον τυπικό ορισμό της υποχώρησης κατά 10% από τα υψηλά του. Θα μπορούσε αυτή η διόρθωση να αποτελέσει την απαρχή μιας πτωτικής Αγοράς (Bear market, δηλαδή 20% υποχώρηση από τα υψηλά); Ασφαλώς τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι δικαιολογημένα, γιατί όλα είναι πιθανά.

Από στατιστικής άποψης, μεταπολεμικά ο S&P 500 έχει υποστεί 48 διορθώσεις, εκ των οποίων μόνο12 εξελίχθηκαν σε πτωτική Αγορά. Δηλαδή στο 25% των περιπτώσεων. Άξιον αναφοράς είναι επίσης το στατιστικό ότι από το 1928, κατά μέσο όρο, μία φορά τον χρόνο λαμβάνει χώρα μία διόρθωση. Θα έπρεπε λοιπόν να αναμένουμε μια τέτοιου εύρους διόρθωση δεδομένου ότι, εντός του 2024 η μέγιστη υποχώρηση ήταν της τάξης του 8,26%.

Στα παραπάνω ίσως θα έπρεπε να προσθέσουμε το εποχικό στατιστικό, ότι η περίοδος από τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου είναι από τις πιο αδύναμες σε αποδόσεις για τον S&P 500. Επιπρόσθετα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρώτο τρίμηνο μίας νέας Προεδρικής θητείας στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές χρηματιστηριακές επιδόσεις.

Μακροοικονομικά, επί του παρόντος διαφαίνονται αρκετές αντιφατικές εκδοχές εξέλιξης. Αφενός αναμένεται η χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος με δυναμικό πρόσθεσης στο ΑΕΠ περίπου 6,5%. Αφετέρου ο περιορισμός της Μετανάστευσης, ο οποίος θα στερήσει από την οικονομική δραστηριότητα εργατικό δυναμικό, όπως επίσης και η ενδεχόμενη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης είτε λόγω αυξημένων τιμών, είτε λόγω χαμηλότερης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, θα οδηγήσει πιθανόν τις ΗΠΑ, από ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της τάξης του 2-3%, υψηλότερους δηλαδή της μακροχρόνιας τάσης του 1,8%, σε ένα καθεστώς με δυναμικές χαμηλότερες, αλλά σε καμία περίπτωση υφεσιακές. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για υψηλή διακυμανσημότητα μέχρι τα μέσα Απριλίου, αλλά σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο αποφυγής μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και στον βαθμό που παραμείνει αμετάβλητη η προβλεπόμενη αύξηση της κερδοφορίας κατά 11% εντός του 2025 και 13,9% εντός του 2026, ο S&P 500 στο τέλος του 2025 θα βρίσκεται στην ζώνη τιμών 6900 - 7100. Επωφεληθείτε των διακυμάνσεων”, τονίζει η HellasFin Investment Services.

Η σημερινή, πιθανολογούμενη, απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,25% - 4,50% είναι σαφές πως δεν ικανοποιεί ούτε τις Αγορές, αλλά ούτε και τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η μεταβλητότητα συντηρείται σε υψηλά επίπεδα, μέχρι να ξεκαθαρίσει τόσο το γεωπολιτικό πεδίο, όσο και ο εμπορικός πόλεμος που έχουν ξεκινήσει από την απέναντι Πλευρά του Ατλαντικού. Η φυγή κεφαλαίων από τις Αγορές των ΗΠΑ προς άλλες Αγορές, φαίνεται να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα, οπότε θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή το επόμενο διάστημα. Στις Αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές, ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις απόψεις μας – θέσεις μας”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ένα εντυπωσιακό ράλι από το τέλος του προηγούμενου Νοέμβρη ξεπέρασε και τις 1700 μονάδες στο χτεσινό κλείσιμο, όπως υπενθυμίζει ο Γιώργος Πήττας.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ήπιες ρευστοποιήσεις, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, που αποτέλεσε και την αιχμή αυτής της ανόδου.

Ο Τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει απόδοση κοντά στο 30% από την αρχή του χρόνου, με την ΑΛΦΑ να ξεπερνά το 40%, γεγονός που από μόνο του θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για ρευστοποιήσεις.

Οι Ελληνικές Τράπεζες πάντως, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, που και αυτές παρουσιάζουν απόδοση 30% από την αρχή του έτους, σε ένα εντυπωσιακό ράλι για το μέγεθός τους και την ιστορική μεταβλητότητά τους.

Σίγουρα, το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο εστιάζεται στους δασμούς Τραμπ και στις πιθανές επιπτώσεις στις επιμέρους Οικονομίες.

Εντύπωση προκαλεί και η διόρθωση των ‘Magnificent Seven’ που κινούνται 20-55% χαμηλότερα από τα υψηλά 52 εβδομάδων”, όπως επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στα “βαριά χαρτιά”

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (15,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (9,7), ΕΤΕ (9), ΠΕΙΡ (6,6), ΟΠΑΠ (6,3), ΟΤΕ (6,2), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΑΛΦΑ (5,4), ΔΕΗ (5,1), ΜΠΕΛΑ (3,7), TITC (3,3), ΔΑΑ (2,7), BOCHGR (2,6), ΜΟΗ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,6), ΑΤΤ (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2), AKTR (1,1), OPTIMA (1,1) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+104,55%), ΒΙΝΤΑ (+82,62%), ΑΒΑΞ (+46%), ΑΛΦΑ (+42,24%), ΠΕΙΡ (+37,45%), ΙΛΥΔΑ (+31,63%), ΙΑΤΡ (+30,23%), BOCHGR (+29,57%), ΕΤΕ (+29,03%), ΟΛΘ (+25%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+24,76%), ΕΕΕ (+23,71%), ΟΤΟΕΛ (+22%), ΕΧΑΕ (+20,62%), ΑΤΤ (+20,58%), ΑΡΑΙΓ (+20,36%), ΚΕΠΕΝ (+20,23%), OPTIMA (20,25%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΥΠ (+3,55%), ΔΡΟΜΕ (+1,85%), ΠΑΙΡ (+2,77%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+2,63%), ΠΛΑΚΡ (+2,74%), ΙΑΤΡ (+0,51%), ΜΙΝ (0,93%), ΤΖΚΑ (+3,21%), ΚΟΡΔΕ (+2,79%), ΕΥΑΠΣ (+3,22%), ΦΛΕΞΟ (+3,40%), ΝΑΚΑΣ (+2,67%).

Η Alpha Trust Ανδρομέδα (+0,91%) προχώρησε στην πώληση 100000 ιδίων μετοχών (το 2,74% του συνόλου) στα 6,50 ευρώ, δηλαδή σε τίμημα ελαφρά υψηλότερο από το μέσο κόστος των ιδίων τίτλων που κατέχει η Εταιρεία (6,44 ευρώ). Τα όποια κέρδη καταγραφούν, θα μεταφερθούν απευθείας στα ίδια κεφάλαια της Εισηγμένης, ενώ η ρευστότητα που αντλήθηκε μπορεί ή να τοποθετηθεί σε νέες μετοχικές επενδύσεις, ή να χρησιμοποιηθεί για νέες αγορές ιδίων μετοχών, προκειμένου να τονωθεί η εμπορευσιμότητα του τίτλου στο ταμπλώ του Χ.Α. Αγοραστές των “πακέτων” ήταν Θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία κατείχαν από πριν θέση στην Εισηγμένη.

Στις 4/3 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για ΕΧΑΕ (+1,12% και υψηλά 12 μηνών).

Συνεχίζονται οι αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ στην ΦΟΥΝΤΛ (+1,47%).

Συνεχίζεται το ασανσέρ τιμών στις ΑΤΕΚ (+9,88%).

Ξαφνική εμφάνιση “bid” σε ΛΕΒΚ (+6,48%), ΑΚΡΙΤ (+1,32%), ΕΛΙΝ (+0,94%).

Σε νέα υψηλά 9μηνου η Realcons (+2,05%), αλλά με αυξημένη προσφορά πάνω από τα 4,00 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 3,5 μηνών η ΑΤΤ (+4%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 13 μηνών στην ΜΟΝΤΑ (0%).

Από τα χαμηλά 4μηνου έβγαλε αντίδραση η ΔΟΜΙΚ (+5,86%, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 13 μηνών).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (+0,30%), τέσσερις για ΟΤΟΕΛ (+2,81% και υψηλά 10μηνου) και πέντε για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,19%) και ΣΠΕΙΣ (+0,30% και υψηλά 8 μηνών).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/3 για ΙΝΤΚΑ (+1,77%) και ΑΣΚΟ (+1,83%).

Ανεβαίνουν ψηλότερα οι αγοραστές στην Vidavo (+5,10%), αλλά αυξήθηκε ελαφρώς η προσφορά και ο τίτλος υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,30 ευρώ (+8,16%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η BriQ (+0,81%).

Επιστροφή αγοραστών, με αυξημένες συναλλαγές, για ΟΛΥΜΠ (+2,04%) και ΚΟΥΑΛ (+2,69%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α. η BOCHGR (+2,41%).

Ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερα κλείσιμο ο ΟΛΠ (+1,66%) και αυτό κάτι μπορεί να λέει, αν συνυπολογιστεί ότι η Εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα στις 31/3.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1581 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1680 - 1655 και οι επόμενες στις 1620 1557, 1530, 1487, 1480 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1468 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1717 - 1730 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3864 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4250 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3840, 3662, 3619, 3607 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3574 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με μικτές διαθέσεις και η Ευρώπη, επιστροφή των αγοραστών και στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,088 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Τιμές πάνω από τα $3040 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Απριλίου 2025), προς τα $34,2 υποχωρεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).

Προς τα $84500 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $2040 το Ethereum.

Ελαφρώς χαμηλότερα από ότι είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά, κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο ΔΤΚ έτρεξε με ρυθμό 2,3% ετησίως τον Φεβρουάριο, αντί του 2,4% που είχε αναφερθεί στην προκαταρκτική μέτρηση, μετά το 2,5% του Ιανουαρίου. Παρομοίως, ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του ΔΤΚ αναθεωρήθηκε επίσης ελαφρώς χαμηλότερα στο 0,4%, από το 0,5% που είχε εκτιμηθεί.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,2 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 119,3 δισ. ευρώ.

Οριακή υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον περασμένο μήνα ο ΔΤΚ στην Ελλάδα και εν συγκρίσει με τον Φεβρουάριο του 2024, υποχώρησε στο 3%, από 3,1% τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση και συγκρινόμενος ο πληθωρισμός με τον Ιανουάριο του 2025, παρέμεινε στάσιμος στο 0%.

Η Μυτιληναίος είναι μία από τις μετοχές με τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου, βάσει των στόχων των αναλυτών. Μερικές από τις σημαντικότερες Επενδυτικές Τράπεζες έχουν δώσει αρκετά υψηλότερες τιμές - στόχους, με τη Morgan Stanley στα €48, τη Citi στα €46 και την BofA στα €45. Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι η Berenberg, που δίνει στόχο στα 51 ευρώ.

Αγοραστής των Ελληνικών Τραπεζών παραμένει η UBS καθώς, “παρά την ισχυρή τους επίδοση από τις αρχές του έτους, οι αποτιμήσεις τους παραμένουν πολύ ελκυστικές”, όπως τονίζει. Μετά τα αποτελέσματα χρήσης 2024 και τις σημαντικές κινήσεις των τιμών των μετοχών, η UBS βλέπει λιγότερες πιθανότητες ανοδικής πορείας τώρα σε Εθνική και Alpha. Η κορυφαία επιλογή της είναι η Πειραιώς (σταθερή κερδοφορία, δημιουργία αμοιβών, ισχυρό franchise καταθέσεων και ελκυστική αποτίμηση). Της αρέσει επίσης η Eurobank (ελκυστικό story περιφερειακής ανάπτυξης με ευελιξία κεφαλαίου).

Σε διατήρηση της σύστασης “hold”, αλλά σε αύξηση της τιμής - στόχου στα 9,7 ευρώ, από 9 προηγουμένως, προχωρά η Eurobank Equities για το ΔΑΑ. Σε ότι αφορά την κερδοφορία, η νέα πρόβλεψη της Χρηματιστηριακής για το 2025 - 2026 ευθυγραμμίζεται, σε γενικές γραμμές, με την καθοδήγηση του management (200 εκατ. ευρώ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, AKTR. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Cenergy και στο υψηλό οι Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 80 ανοδικούς τίτλους, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του FTSE25 και να υποχωρούν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (148.790 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.921 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.355 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.279 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.490 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.164, 2.004 για τον Μάρτιο, 2.076 για τον Απρίλιο και 84 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.191,5), κινήθηκε μεταξύ 4.180,75 και 4.205 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1.407, 707 για τον Μάρτιο και 700 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.665), κινήθηκε μεταξύ 1.665 και 1.670 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 6.791).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (53.339 Alpha Bank, 11.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (24.250), Εθνική (9.133), Alpha Bank (58.493), Eurobank (7.241), AKTR (2.940), ΑΔΜΗΕ (3.055), ΔΕΗ (12.824), Cenergy (2.920), Αεροπορία Αιγαίου (1.450), ΕΛΧΑ (2.577), Fourli (505), Ελ. Πετρέλαια (3.792), Ιντρακόμ (2.783), Μυτιληναίο (2.538), Motor Oil (1.944), ΓΕΚ (1.392), ΕΧΑΕ (1.611), Lamda Development (3.325), Ελλάκτωρα (833), Άβαξ (198), Viohalco (2.720), ΟΤΕ (670), ΕΥΔΑΠ (610), ΔΑΑ (106), Jumbo (300), ΟΛΠ (155), MIG (131).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 31.916, Πειραιώς 26.580.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.222.753 τεμ., (από 60.566.871 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.074.000 τεμ. (4.074.000), Eurobank 93.824.312 τεμ. (93.360.494), ΟΠΑΠ 1.700.565 τεμ. (1.724.029), Εθνική 24.617.152 τεμ. (24.396.591), ΟΤΕ 2.056.065 τεμ. (2.071.557), Πειραιώς 17.750.960 τεμ. (17.806.441), Ελ. Πετρέλαια 2.435.993 τεμ. (2.414.485), Motor Oil 998.953 τεμ. (1.021.636).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος t.stavropoulos@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v